Curtea superioară a S.U.A. respinge apelul Exxon în litigiul privind schimbările climatice

0

Curtea Supremă din SUA a dat luni undă verde procurorului general din Massachusetts pentru a obține informații ale Exxon Mobil Corp pentru a verifica dacă trustul și-a ascuns sau nu timp de mai multe decenii cunoștințele despre rolul jucat de combustibilii fosili în schimbările climatice.

Judecătorii au refuzat apelul Exxon privind o hotărâre a instanței de judecată de la Massachusetts, care a afirmat că procurorul general Maura Healey, din partidul Democrat, are competența de a solicita date pentru a verifica dacă trustul a indus în eroare consumatorii și investitorii.

Acțiunea înaltei instanțe reprezintă ultimul obstacol pus în calea eforturilor Exxon de a opri ancheta de la Massachusetts, în urma unei decizii similare luate către procurorul general al statului New York, care a deschis, în octombrie, un proces împotriva companiei, conform Reuters.

“Legea este clară. Biroul Procurorului General are autoritatea de a investiga comportamentul Exxon față de consumatori și investitori, iar noi continuăm. Publicul merită răspunsuri din partea acestei companii cu privire la ceea ce și când știa despre impactul arderii combustibililor fosili”, a spus Chloe Gotsis,  purtătoare de cuvânt a lui Healey.

Purtătorul de cuvânt al companiei Exxon a refuzat să ofere comentarii.

Procesul de la New York a acuzat Exxon de implicare într-o schemă sistematică de a înșela investitorii cu privire la impactul pe care reglementările viitoare privind schimbările climatice îl poate avea asupra afacerilor sale. Exxon a numit afirmațiile “fără merit”. Investigațiile din Massachusetts și New York au fost lansate în urma rapoartelor de știri din 2015 prin care specialiștii Exxon înșiși au stabilit că arderea combustibililor fosili trebuie redusă pentru a atenua impactul schimbărilor climatice.

Aceste rapoarte, preluate de InsideClimate News și Los Angeles Times, s-au bazat pe documente din anii 1970 și 1980. Exxon a declarat însă că documentele nu vin în contradicție cu pozițiile sale publice.

Share.

Lasă un comentariu