Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Curtea de Apel: Statul român trebuie să plătească GDF Suez circa 300 milioane de lei

Curtea de Apel: Statul român trebuie să plătească GDF Suez circa 300 milioane de lei

5 mai 2015
Consumatori
Bogdan Tudorache

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a pierdut la Curtea de Apel Bucureşti un proces intentat de GDF Suez, astfel că statul român trebuie să plătească despăgubiri de 66 de milioane de euro (circa 300 de milioane de lei) către distribuitorul de gaze.

Potrivit HotNews, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, spune că GDF Suez a cerut în instanţă în septembrie 2012 plata unor costuri nerecuperate din perioada 2008-2011.

Potrivit şefului ANRE, GDF Suez avea de recuperat în jur de 300 de milioane de lei, însă din 2012 până acum Autoritatea i-ar fi recunoscut această sumă şi chiar şi-a recuperat mare parte din ea, însă nu de la stat, ci de la consumatori.

Niculae Havrileţ consideră că, la recurs, ANRE va câştiga procesul, având în vedere că GDF Suez şi-a recuperat o mare parte din suma de 300 de milioane de lei, scrie Bursa. ANRE se află în proces și cu E.ON tot pe această temă, iar distribuitorul de gaze reclamă aceeași pierdere pe care trebuie s-o recupereze, scrie hotnews.ro.

„Din 2012, ANRE a recunoscut datoriile şi le-a dat dreptul să le recupereze etapizat”, a spus Havrileţ, arată HotNews. Preşedintele ANRE menţionează că suma a fost recuperată integral de la consumatorii industrali până la 31 decembrie 2014, iar de la consumatorii casnici urmează să fie recuperate sumele până în 2018.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *