Acasă » Electricitate » Cum au falimentat Westinghouse două proiecte nucleare din SUA

Cum au falimentat Westinghouse două proiecte nucleare din SUA

3 mai 2017
Electricitate
energynomics

În 2012, construcția unei centrale nucleare din Georgia a stagnat timp de opt luni, în timp ce inginerii așteptau semnăturile și documentele necesare pentru a transporta o secție a instalației dintr-o fabrică aflată la sute de mile depărtare.

Întârzierea, pe care un specialist în domeniul nuclear care a monitorizat construcția o caracterizează ca mai lungă decât timpul necesar pentru realizarea secțiunii, a fost crucială pentru problemele care au afectat Westinghouse Electric Co, pe fondul încercării unei noi abordări ambițioase în construirea de centrale nucleare, potrivit Reuters.

Amplasarea secțiunilor prefabricate ale clădirilor înainte de a le trimite la șantierele de construcții pentru asamblare trebuia să revoluționeze industria, făcând mai ieftină și mai sigură construirea de centrale nucleare.

Dar Westinghouse a calculat greșit timpul necesar dar și posibilele greșeli ce pot apărea în lansarea instalațiilor nucleare inovative AP1000, potrivit unei investigații Reuters.

Aceste probleme au condus la o depășire a costurilor cu aproximativ 13 miliarde de dolari și au pus la îndoială viitorul celor două uzine, una în Georgia și alta în Carolina de Sud.

Copleșită de costurile de construcție, Westinghouse și-a înregistrat falimentul pe 29 martie, în timp ce părintele său corporativ, Toshiba Corp din Japonia, este aproape de insolvență. Controalele de la Westinghouse erau „insuficiente”, au declarat cei de la Toshiba.

Astfel se evidențiază dificultățile cu care se confruntă o industrie globală care are drept scop construirea a circa 160 de reactoare și se așteaptă să genereze aproximativ 740 miliarde dolari în vânzarea de echipamente în servicii în deceniul următor, potrivit grupurilor comerciale din industria nucleară.

Problemele sectorului se extind dincolo de Westinghouse. Areva din Franța este restructurată, în parte datorită întârzierilor și depășirilor enorme ale costurilor unei centrale nucleare pe care compania o construiește în Finlanda.

Chiar dacă abordarea Westinghouse a fabricilor prefabricate nu a fost testată, compania a oferit estimări agresive privind costul și timpul necesar pentru a-și construi fabricile AP1000 pentru a câștiga contracte viitoare din partrea companiilor de utilități din S.U.A. De asemenea, a greșit și când a folosit o companie de construcții care nu avea experiență în ceea ce privește rigurozitatea și cerințele muncii nucleare, potrivit rapoartelor de stat și ale autorităților federale de reglementare, inițierilor de faliment și interviurilor cu actualii și foștii angajați.

„În mod fundamental, a fost un proiect experimental, dar au fost supuși unor presiuni pentru a arăta că acesta ar putea fi un proiect viabil din punct de vedere comercial, așa că au subestimat grav timpul, costul și dificultatea”, a declarat Edwin Lyman, un om de știință senior la Union of Concerned Scientists, care a scris și a dat declarații despre designul AP1000.

Purtătorul de cuvânt al Westinghouse, Sarah Cassella, a declarat că firma este „dedicată tehnologiei centralei AP1000”, intenționează să continue construcția de centrale AP1000 în China și se așteaptă să liciteze pentru noi centrale din India și din alte țări. Ea a refuzat să răspundă unei liste detaliate de întrebări remise de Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *