Acasă » Petrol și Gaze » Croația continuă să-și construiască terminalul GNL, în pofida cererii reduse

Croația continuă să-și construiască terminalul GNL, în pofida cererii reduse

17 ianuarie 2019
Explorare și producție
energynomics

Croația va continua construcția terminalului de gaze lichefiate (GNL) în nordul Adriaticii, în pofida unui număr scăzut de oferte de la cumpărătorii de gaze, a declarat miercuri ministrul Energiei, Tomislav Coric.

Croația încearcă să-și diversifice sursele de energie, dar la sfârșitul anului trecut s-au primit puține oferte pentru utilizarea terminalului GNL de pe insula Krk din Marea Adriatică, ceea ce pune în discuție viabilitatea acestuia, potrivit Reuters.

„Este un proiect strategic și este implementat în acest context. Este planificat să fie folosit de mai multe țări, nu doar din Croația și face parte din planurile Uniunii Europene de diversificare a surselor de energie”, a declarat Coric parlamentului, răspunzând întrebărilor unui deputat.

El nu a elaborat modul în care guvernul a planificat să susțină financiar terminalul GNL, care ar trebui să înceapă să funcționeze la începutul anului 2021.

Terminalul plutitor are o capacitate planificată de 2,5 miliarde metri cubi de gaz pe an, în timp ce Croația a primit oferte obligatorii în valoare de 0,52 miliarde de metri cubi. Coric a mai spus că, Croația a primit de asemenea, scrisori de intenție pentru utilizarea terminalului de la unele companii maghiare.

Terminalul este finanțat parțial de Uniunea Europeană, ca parte a eforturilor UE de a diversifica resursele și de a scăpa de dependența de gazele rusești. Piețele vizate sunt țări din Europa Centrală și de Sud-Est.

Valoarea terminalului este estimată la 250 de milioane de euro (285 de milioane de dolari), UE oferind puțin peste 120 de milioane de euro.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *