Crește interesul autorităților locale pentru valorificarea apelor geotermale

2

Agenția Națională pentru Resurse Minerale a intensificat în ultimul an procedurile de dare în administrare a surselor de ape geotermale către unitățile administrativ teritoriale (UAT-uri). Într-un interviu pentru Energynomics, președintele ANRM Nicolae Turdean a precizat că pentru zona de vest și centrală a țării au fost acordate peste 70 de licențe de dare în administrare în ultimul an. „Toate UAT-urile sunt foarte interesate să preia sursele respective, pentru a face investiții în sanatorii sau centre de recuperare”, a precizat Turdean. Acolo unde apele geotermale au temperaturi mai ridicate există proiecte de încălzire a localităților, cum este cazul la Valea Oltului sau la Călimănești.

UAT-urile respective au început procedurile de atragere a fondurilor europene și foarte mulți primari sunt tot mai interesați de acest tip de resurse.

La cererea primarilor, ANRM a pus în procedură de licitație publică un număr în creștere de perimetre cu resurse de ape geotermale. “Pe ultima listă, de exemplu, mai bine de 30% sunt ape geotermale, cele mai multe dintre ele solicitate chiar de către UAT-uri”, a precizat Nicolae Turdean.

Investițiile în proiecte de încălzire a localităților pe baza surselor geotermale sunt susținute printr-o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană. România a notificat Comisiei intenția de a oferi sprijin public în valoare de până la 750 de milioane de lei (aproximativ 150 de milioane de euro) pentru construirea și/sau modernizarea mai multor de instalații de producție și rețele de distribuție a energiei termice (cu o contribuție de maximum 20 % din valoarea totală a investițiilor în cazul celor din urmă). Ajutorul ar urma să fie acordat sub forma unor granturi directe finanțate din fondurile structurale ale UE gestionate de România.

Măsura de ajutor are ca obiectiv sprijinirea investițiilor în instalațiile de producție a energiei termice cu până la maximum 60 MW echivalent termic, pentru a permite tranziția de la utilizarea combustibililor fosili (cărbune, gaze naturale) pentru producerea de energie termică la utilizarea exclusivă a surselor regenerabile de energie (cum ar fi biogazul, biomasa și energia termică geotermală).

Share.

2 Comments

  1. Aceasta initiativa este mai mult decat bine-venita, avand in vedere ca energia geotermala a fost in mod clar neglijata pana acum, in raport cu celelalte surse regenerabile de energie. Exista un potential remarcabil, ce poate fi utilizat pentru sisteme geotermale de termoficare, facilitati balneare, sere, crescatorii de peste – facand uz de intregul potential termic, de la temperaturi ridicate catre temperaturi scazute. Nu trebuie uitat bazinul geotermal din nordul Bucurestiului, care acopera localitatile Otopeni si Balotesti. La o temperatura disponibila de circa 70-80 grade Celsius, sursa geotermala poate acoperi intregul necesar de energie pentru incalzire si apa calda menajera. Pe timp de vara, sursa geotermala poate furniza – in mod paradoxal! – si racire pentru climatizare, prin utilizarea masinilor frigorifice cu absortie in solutie BrLi-apa. Dispunem de numerosi specialisti capabili sa furnizeze expertiza necesara implementarii acestor proiecte.

  2. Ma bucura enorm aceasta initiativa, avand in vedere ca energia geotermala a fost in mod clar neglijata in raport cu celelalte surse regenerabile de energie. In Romania, dispunem de importante resurse, care pot fi utilizate pentru: sisteme geotermale de termoficare, facilitati balneare, sere, crescatorii de peste (beneficiind de intregul potential termic al surselor). De asemenea, o sursa geotermala de 70-80 grade Celsius poate furniza chiar frig pentru climatizare (vara), prin utilizarea masinilor frigorifice cu absorbtie in solutie BrLi-apa.

Lasă un comentariu