Acasă » Interes general » Costurile listării la bursă: de la 1.000 la 5.000 de euro pentru “piața mare”

Costurile listării la bursă: de la 1.000 la 5.000 de euro pentru “piața mare”

8 februarie 2017
Interes general
Bogdan Tudorache

Bursa de Valori București (BVB) a anunțat care sunt tarifele generale de listare pentru companii în cazul  pieței principale, dar și a segmentului firmelor mici, AeRO.

Astfel, pentru ringul principal, denumit Piața Reglementată, tariful aplicat emitenților de instrumente financiare (companiilor) pentru procesarea dosarului de listare este de 1.200 de lei. Acestui cost i se adaugă un tarif de admitere la tranzacționare care poate varia de la 3.600 lei la 21.000 lei, în funcție de valoarea capitalurilor proprii. Pornind de la acest indicator, listarea unei companii pe acest segment de piață al bursei poate costa, în această etapă, între 4.800 lei și 22.200 de lei, se arată într-un comunicat al Bursei.

”După primul an de listare, se percepe un tarif de menținere la tranzacționare pe Piața Reglementată. Acesta este variabil și se calculează după o formulă specifică.”

Pentru AeRO, segmentul dedicat companiilor mici și mijlocii aflate în căutare de finanțare pe piața de capital, tariful de procesare este de 250 lei, iar cel de admitere este de 700 lei.

”Prin urmare, costurile efective percepute de BVB de listare a unei companii pe segmentul AeRO sunt de 950 de lei. În ceea ce privește tariful de menținere la tranzacționare pe piața AeRO, acesta este de 2.000 de lei pe an și să plătește din primul an de activitate.”

Toate tarifele menționate mai sus sunt aplicate exclusiv de către BVB. Sumele nu includ tarifele percepute de alte entități (ASF, brokeri, etc.) sau TVA. În prezent, pe Piața Principală activează 86 de companii, iar pe AeRO sunt listate 275 de companii.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *