Cornel Feruţă, în cărți pentru preluarea directoratului AIEA

2

Diplomatul Cornel Feruţă este unul din din cei doi candidați nominalizați pentru preluarea poziției de director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), în urma anunțatei demisii a japonezului Yukiya Amano.

În prezent coordonator-şef al AIEA, funcție pe care o ocupă din 2013, Cornel Feruţă este responsabil de coordonarea activităţilor interne şi externe ale Agenţiei.

Amano, diplomat japonez în vârstă de 72 de ani, a fost numit în 2017 pentru un al treilea mandat succesiv de patru ani în fruntea AIEA, mandat care s-ar încheia în mod normal la 30 noiembrie 2021.

Plecarea sa ridică întrebări privind direcţia pe care se va înscrie ulterior agenţia, deşi puţini se aşteaptă la schimbări în ce priveşte abordarea ei faţă de Iran sau alte probleme sensibile, comentează Reuters. AIEA se ocupă, între altele, de monitorizarea restricţiilor impuse activităţilor nucleare ale Iranului în baza acordului din 2015 cu marile puteri, din care SUA s-au retras anul trecut.

Sănătatea lui Yukiya Amano a continuat să se deterioreze vizibil după ce agenţia a anunţat, în septembrie anul trecut, că acesta a fost supus unei proceduri medicale neprecizate care a avut loc în afara Austriei, unde are sediul AIEA.

Agenţia a explicat miercuri, la solicitarea Reuters, că “directorul general este în contact cu membrii Consiliului guvernatorilor în legătură cu planurile sale de viitor şi va face un anunţ formal către Consiliu la momentul potrivit”.

Share.