Corina Popescu: Transelectrica nu mai poate ajuta cu energie Serbia şi Bulgaria

0

Corina Popescu, membru al Consiliului de Administraţie (CA) al Electrica a afirmat luni, 27 martie, în cadrul unei conferințe organizare de AFFER, Transelectrica nu mai poate ajuta cu energie Serbia şi Bulgaria, ca urmare a unui control al Curţii de Conturi care a descoperit că operatorul de sistem nu a recuperat anumite cantităţi de energie de la cele două ţări.

”Potrivit unei convenţii cu operatorii din ţările vecine, în cazul în care unul dintre sistemele energetice cere ajutor de avarie, celelalte puteau oferi energie care urma să fie recuperată în natură. În decembrie, un control al Curţii de Conturi a relevat faptul că Transelectria nu a recuperat anumite cantităţi de energie de la Serbia şi Bulgaria, prin urmare a interzis companiei româneşti să mai realizeze astfel de transferuri”, a explicat Popescu.

Fost secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, Corina Popescu a precizat că nu a existat nicio consecinţă negativă pentru România în urma deciziei din ianuarie de a respinge o cerere de ajutor primită din partea Bulgariei. “Atunci când ministrul Energiei a făcut acea declaraţie (în ianuarie – n.r.), era vorba de un element punctual. Transelectrica notificase colegii bulgari şi sârbi că acea convenţie cu schimburi naturale nu mai poate fi aplicată, în urma unui control al Curţii de Conturi, şi era în perioada când se negocia o nouă convenţie, bazată pe principii comerciale, adică îţi dau, dar plăteşti”, a spus Popescu.

Popescu a precizat că Bulgaria a avut o problemă critică în acea perioadă, ceea ce a condus chiar la oprirea exporturilor pentru trei-patru săptămâni.

Share.

Lasă un comentariu