Contorizarea inteligentă întârzie și în Marea Britanie, costurile cresc

0

Introducerea contorizării inteligente în Marea Britanie, un proiect de 11 miliarde de lire sterline, până în 2020, o parte esențială a politicii energetice a guvernului, este departe de a fi sub control. Aceasta a fost împiedicată de creșterea costurilor și întârzieri, crescând îngrijorările industriei, potrivit cărora termenul limită pentru 2020 nu poate fi atins. Mai mult de 10 milioane de contoare au fost instalate până în prezent – reflectând faptul că programul este considerat unul dintre cele mai mari întreprinse vreodată – dar analiza ONG-ului ”Which?”, un organism reprezentând consumatorii, arată că în luna marile companii energetice ar trebui să instaleze 24 de dispozitive pe minut, în fiecare zi, pentru următorii trei ani, pentru a respecta termenul limită stabilit pentru 2020, potrivit Financial Times.

Marți, Camera Lorzilor va examina un proiect de lege guvernamental care va trece prin parlament, menit să susțină programul de contorizare. Laburiștii au depus un amendament care cere miniștrilor să schițeze obiectivele trimestriale pentru furnizorii de energie, pentru introducerea de noi dispozitive. Biroul Național de Audit, organismul parlamentar de supraveghere a cheltuielilor, investighează între timp dacă programul este menit să economisească banii gospodăriilor, precum dacă guvernul va putea să atingă termenul limită, până în 2020.

În mod public, industria energetică se angajează să atingă obiectivul stabilit pentru 2020. În privat, însă, unii directori au recunoscut că sunt îngrijorați. “Este o provocare extraordinară să respectăm termenul limită și să facem acest lucru în siguranță”, a spus directorul executiv al unei companii de utilități. “Având în vedere recenta campanie negativă din presă la adresa programului, o altă provocare cu care ne confruntăm va fi acceptarea de către client. Furnizorul trebuie să vă convingă să aveți un contor instalat, dar companiile energetice nu sunt cele mai de încredere, în prezent”.

Ultimul guvern Laburist a anunțat o campanie de contorizare inteligentă în 2009, pe care administrațiile ulterioare au continuat-o. Companiile din domeniul energiei sunt obligate să ia toate măsurile necesare pentru a oferi fiecărei locuințe în Marea Britanie un dispozitiv, până la sfârșitul anului 2020. Dacă nu, ele se confruntă cu amenzi imense. Furnizorii de energie vor face pe banii lor instalarea contoarelor inteligente, dar costurile vor fi transmise consumatorilor, în facturile la gaz și energie electrică. Miniștrii estimează economii nete de 5,7 miliarde lire sterline, deoarece gospodăriile își reduc consumul de energie, iar furnizorii au costuri administrative mai mici.

În 2016, guvernul a declarat că programul ar trebui să reducă factura combinată la gaze și energie electrică pentru o gospodărie medie cu 11 lire sterline în 2020 și cu 47 lire în 2030. Dar furnizorii se tem de o majorare a costului final al programului la mai mult de 11 miliarde lire sterline, reducând beneficiile nete.

Share.

Lasă un comentariu