Acasă » Electricitate » Consumul de energie crește cu până la 35% din cauza frigului

Consumul de energie crește cu până la 35% din cauza frigului

10 ianuarie 2017
Cogenerare
energynomics

Consumul național de electricitate și gaze va ajunge la valori-record luni și marți, însă există capacitățile necesare pentru a trece de acest vârf, a declarat, ministrul Energiei, Toma Petcu, la finalul ședinței comandamentului de iarnă, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, pe partea de energie electrică consumul o să depășească 9.500 MW, iar cel de gaze ar putea ajunge la 74 milioane mc/zi. Ieri, consumul de gaze a fost de 68-69 de milioane de metri cubi.

„Am trecut la analiza echilibrării sistemului energetic pe perioada de ger. A fost emis Cod portocaliu de ger în 35 de județe plus București. Avem vreme severă și fiind temperaturi foarte scăzute cresc consumurile, în special pentru gaze, atât pentru consumatorii casnici cât și pentru producătorii de energie electrică și termică. Avem nevoie de cantități suplimentare de gaze. Ne cresc consumurile foarte mult și pe energie electrică”, a spus ministrul Energiei.

El a menționat că reprezentanții Sistemului energetic național estimează un consum de gaze naturale de 72 — 74 milioane mc, „un consum istoric”, în condițiile în care până acum maximul a fost de 71,2 mc, iar anul trecut s-au consumat maximum 55 de milioane mc, cu aproape 35% mai puțin decât în prezent.

„Ne-am pregătit și am luat toate deciziile necesare ca să putem face acest lucru. Avem circa 26 milioane metri cubi din rezerve, 28 milioane metri cubi din producția zilnică și 16 milioane metri cubi pe care și le-au asumat furnizorii că le importă. La ora actuală avem necesarul estimat pentru a trece de acest vârf. S-a luat decizia ca Elcen, CET Brazi și CET Galați să treacă pe păcură. Ieri (duminică n.r) și noaptea trecută s-a întâmplat. Elcen funcționează în prezent pe păcură”, a mai spus Toma Petcu.

El a subliniat că au fost pornite grupuri suplimentare pentru majorarea producției de energie electrică, în contextul în care este estimat un maxim de 9.500 MW.

„La energie electrică am dispus suplimentarea grupurilor de la Turceni, Rovinari, am reușit să pornim și la grupul de la Mintia, de la CEH, de la Hunedoara, încă un grup de 150 MW. CET Govora a intrat în producție cu 50 MW. Aveam o rezervă pe hidro estimată de 1.000 MW, s-au consumat 400 MW, mai avem 600 MW disponibili pe hidro. Avem consum maxim estimat pe energie electrică de 9.500 MW. În acest moment consumul era de 9.000 MW”, a afirmat Petcu.

Bulgaria a solicitat ajutor de urgență pe furnizare de energie electrică

Ministrul Energiei a semnalat, de asemenea, că duminică seara Bulgaria a solicitat ajutor de urgență pe furnizare de energie electrică din cauza unei probleme de sistem.

„Ținând cont de situația delicată în care se poate afla România, nu ne-am asumat acest lucru și le-am spus că nu-i puteam ajuta”, a spus Petcu.

El a mai arătat că a cerut suplimentarea producției de cărbune. „Ce m-a derajat personal — și o să facem o analiză după această perioadă — este faptul că cei de la CE Oltenia au luat în calcul să aibă stocuri la producție doar pentru patru zile de producție de energie electrică și termică pe vârf de sarcină. Am suplimentat în cariere, la extracție, în mină, numărul de muncitori și capacitățile de extracție. Cele patru zile să ne rămână ca rezervă și ceea ce scoatem din mină să asigure consumul zilnic, fără să apelăm la rezervele care s-au creat la centrală”, a arătat el.

Petcu a subliniat că, având în vedere toate aceste măsuri, putem să trecem fără probleme peste cele două sau trei zile friguroase și să echilibrăm sistemul energetic național.

„Să dăm un semnal că România este pregătită să fie echilibrată energetic și că are tot timpul soluții și variante”, a susținut ministrul.

El a adăugat că „există o rezervă de gaze în conducte, line pack, cum se numește în termeni tehnici, de 38 de milioane de metri cubi, ceea ce reprezintă un nivel normal și este posibil să folosim din această rezervă un milion sau două de metri cubi, dacă va fi cazul”.

Gazele din depozit ajung toată iarna și avem capacitate foarte bună de extracție

Gazele din depozit ajung toată iarna și avem capacitate foarte bună de extracție și chiar am crescut, a continuat Petcu. „În depozite sunt 1,6-1,8 miliarde de metri cubi, iar capacitatea de extracție a crescut un pic astăzi, de la 24,5 milioane la aproape 26 de milioane de metri cubi, ceea ce este un lucru foarte bun”, a arătat ministrul.

Întrebat ce se va întâmpla dacă gerul se prelungește mai mult de trei zile, ministrul a precizat că nu vor fi probleme. „În depozite avem gaz suficient, analiza noastră este pe toată săptămâna”, a adăugat el.

Anul trecut în această perioadă, consumul de gaze a fost de 52-55 de milioane de metri cubi, a spus și ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, care a participat la ședință. „Ambele rețele de transport și sistem, Transelectrica și Transgaz, funcționează în parametri optimi și nu ne așteptăm la niciun fel de evenimente, sper eu”, a spus Petrescu.

Un comentariu la „Consumul de energie crește cu până la 35% din cauza frigului”

  1. Pingback: Bulgaria a sistat tranzitul de gaze către România, care a mărit exporturile de electricitate către Ungaria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *