Concurența a amendat Premier Energy cu 1,3 mil. euro pentru abuz de poziție dominantă

0

Consiliul Concurenței a sancționat cu 6,3 milioane lei (aproximativ 1,3 milioane euro) distribuitorul de gaze naturale Premier Energy, în calitate de succesor legal al companiei Gaz Sud, pentru abuz de poziție dominantă în zonele pentru care a deţinut licenţă de distribuţie.

Prin efectul legislaţiei specifice, Gaz Sud a deţinut poziție de monopol pe piaţa distribuţiei de gaze naturale, aferentă celor 31 localități (situate în special în județul Ilfov) unde a deţinut licenţă de distribuţie.

În cadrul investigaţiei declanşate în anul 2017, autoritatea de concurenţă a constatat că Gaz Sud a impus tarife discriminatorii pentru servicii de avizare tehnică a proiectelor, de recepţie a lucrărilor şi de punere în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale (IUGN), diferenţiate în funcţie de realizatorul lucrărilor de proiectare şi de execuţie a instalaţiilor.

Astfel, consumatorii care realizau proiectele și instalațiile cu Gaz Sud plăteau tarife mai mici pentru avizarea tehnică a proiectelor, recepţia lucrărilor şi punerea în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, față clienții care apelau la alți operatori (concurenți) pentru realizarea proiectelor și instalațiilor. În acest fel, Gaz Sud a provocat firmelor concurente un dezavantaj concurenţial, cu scopul înlăturării acestora de pe piață. „Această politică tarifară discriminatorie pusă în practică de Gaz Sud a distorsionat concurenţa pe piaţa lucrărilor de proiectare şi pe piaţa lucrărilor de execuţie a IUGN în zonele sale de distribuţie şi, în același timp, a afectat 42 de consumatori, care au plătit mai mult pentru avizarea proiectelor, respectiv recepţia şi punerea în funcţiune a instalaţiilor realizate cu alte companii, fără o justificare obiectivă din punct de vedere economic” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Compania a beneficiat de o reducere de 15% a amenzii pentru că a recunoscut încălcarea legii. În același timp, Premier Energy a acordat despăgubiri persoanelor prejudiciate, în valoare totală de circa 88.000 lei.

Share.

Lasă un comentariu