Acasă » Termo » Comitetul pentru minerit, aproape de o concluzie privind continuarea activității CEH

Comitetul pentru minerit, aproape de o concluzie privind continuarea activității CEH

13 aprilie 2016
Minerit
energynomics

Sectorul de huilă a fost afectat în ultimii 25 de ani de o lipsă acută de investiții în retehnologizare și modernizarea metodelor de extracție, arată membrii Comitetului pentru activitatea minieră din Ministerul Energiei. Utilizarea unor metode învechite de extracție a făcut ca, în costul total de extracție al huilei, 70% să fie reprezentat de munca făcută manual, argumentează Comitetul.

Soluția propusă de membrii Comitetului pentru continuarea activității miniere pe huilă este accesarea unui ajutor de stat pentru facilitarea închiderii minelor necompetitive, în condițiile în care Complexul Energetic Hunedoara (CEH) continuă să asigure servicii tehnologice de sistem. Membrii comitetului subliniază că o continuare a activității extractive după 2018 este posibilă în condițiile returnării ajutorului de stat.

“Am avut parte de o interpretare greșită a mineritului în România și a scopului său în interiorul Strategiei Energetice Naționale. În mod greșit orice discuție a început până acum cu închiderea mineritului ceea ce presupune din start ignorarea rolului pe care termocentralele îl joacă în securitatea energetică. Corect ar fi să plecăm de la perspectiva în care calculăm de cât cărbune avem nevoie pentru a funcționa în deplină securitate energetică și cum îl putem obține în condițiile în care minele noastre nu au mai avut investiții în tehnologie de mai bine de 20 de ani.

În condițiile în care nu privim către importul de cărbune, întrebarea este de câte mine avem nevoie și care sunt cele care ar trebui păstrate în condiții de productivitate ridicată și de siguranță a exploatării lor. Suntem în situația în care trebuie să rezolvăm ce nu s-a făcut într-un sfert de secol, dar am ajuns în situația în care nu mai putem ignora situația. Soluții există și devin tot mai evidente. E nevoie pe lângă aceste soluții de înțelegere și bună voință din partea tuturor părților implicate”, a declarat Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei responsabil de electricitate și minerit.

“Ne apropiem de o concluzie finală asupra Complexului Energetic Hunedoara și a rolului pe care cărbunele îl va juca în setarea securității energetice pentru anii care urmează”, a scris Victor Grigorescu, Ministrul Energiei, pe contul propriu de Facebook.

În Valea Jiului există o rezervă totală de cărbune de 53,2 milioane de tone, cu mina Livezeni pe primul loc în ce privește ponderea (17,5 milioane de tone), indică un comunicat emis de Ministerul Energiei. Exploatarea minieră Lonea este cea mai mică dintre cele care conțin huilă, cu rezerve de 7 milioane de tone. În 2013 s-au extras 1,296 milioane de tone de cărbune cu ajutorul a 5.100 de angajați, în 2014 s-au extras 1,158 milioane de tone de cărbune, cu 4.700 de angajați, iar în 2015 s-au extras 956.000 de tone de cărbune, cu 4.500 de angajați implicați în activitatea minieră. Producția totală de cărbune programată pentru 2016 depășește 1 milion de tone, iar CEH poate conta pentru această activitate pe 3.715 angajați.

Sindicaliștii cer demisii la vârful Ministerului, ANRE și OPCOM

Federaţia Naţională Mine Energie solicită premierului Dacian Cioloş, printr-o scrisoare deschisă, demiterea ministrului Energiei, Victor Grigorescu, a preşedintelui ANRE, Niculae Havrileţ, şi a directorului general al Operatorului Pieţei de Energie (OPCOM), Victor Ionescu, pentru neîndeplinirea atribuţiilor legale legate de funcţionarea corespunzătoare a pieţei de energie.

Federaţia mai susţine numirea unei comisii la nivelul Guvernului României, care să găsească soluţiile necesare să asigure stabilitatea Sistemului Energetic Naţional, și anunță o grevă general în cazul neglijării protecției intereselor de stat. “Dacă lucrurile nu se întâmplă aşa cum ne-am dori, adică organismele statului să protejeze interesele statului român şi al cetăţenilor săi, atunci ne vom simţi obligaţi să ne apărăm locurile de muncă şi interesele prin declanşarea unei greve generale la nivelul tuturor producătorilor de energie ai statului”, arată scrisoarea emisă de organizația sindicală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *