Acasă » Regenerabile » Cluj: Primul parc experimental de cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative

Cluj: Primul parc experimental de cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative

27 octombrie 2020
Eolian
energynomics

O investiţie de peste 13 milioane de lei, din care aproape 6,85 milioane de lei provin din fonduri structurale, este dezvoltată în Cluj şi vizează dezvoltarea primului parc experimental de cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare (INCDTIM) Cluj-Napoca, în parteneriat cu compania Cluj Innovation Park, derulează, în prezent, o procedură de licitaţie publică pentru construcţia acestui prim parc ştiinţific experimental mixt din zona de Nord-Vest a României – Clusterul Inovativ pentru Tehnologii Avansate Pilot în Energii Alternative – CITAT-E, iniţiativă finanţat din fonduri de coeziune UE.

„Această idee a pornit de la nevoia … unui loc de testare în condiţii reale a producţiei de energie verde, în cazul nostru, în condiţiile de climă şi relief din Cluj-Napoca, un loc unde producătorii, atât de echipamente, cât şi de sisteme de management energetic pot să le testeze înainte de lansarea pe piaţă. Valoarea totală a finanţării este de 13.097.616 lei, din care 6.849.326 provin din fonduri structurale, iar 4.652.290 reprezintă co-finanţarea asigurată de către partenerul Cluj Innovation Park. Diferenţa de sumă sunt cheltuieli neeligibile, dar necesare asigurate de către solicitantul de proiect. Proiectul are data de finalizare 31 August 2021. Ne dorim ca acest parc, pe lângă a fi un parc de cercetare, să fie un model de succes, un fel de „showroom” pentru producţia de energie verde, care să crească încrederea investitorilor în acest tip de energie şi care să poată fi replicat în mai multe zone ale ţării, în special în zonele cu deficit energetic”, a declarat, pentru Agerpres, Adrian Bot, director de proiect şi preşedinte al Cluster TREC.

Parcul fotovoltaic şi eolian, cu o capacitate totală instalată de minim 1.000 kW, va fi amplasat în cadrul Cluj Innovation Park, în zona Dealul Lomb din Cluj şi va avea rolul de a testa în condiţii reale eficienţa energetică a panourilor fotovoltaice şi instalaţiilor eoliene moderne şi de a încuraja consumul descentralizat de energie produsă din surse regenerabile.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, construcţia va începe în 2021, iar energia verde produsă va fi consumată experimental de Cluj Innovation Park. Ulterior, rezultatele obţinute vor fi folosite pentru a configura un comportament de consum specific zonei, cu posibilitate de replicare la nivel naţional.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *