Acasă » Electricitate » Distribuţie » Cinci startup-uri românești din energie au aplicat pentru finanțare de 150.000 euro prin acceleratorul INCENSe

Cinci startup-uri românești din energie au aplicat pentru finanțare de 150.000 euro prin acceleratorul INCENSe

12 octombrie 2015
Distribuţie
energynomics

INCENSe (INternet Cleantech ENablers Spark), singurul accelerator pentru afacerile din domeniul energiilor curate co-finanțat de Comisia Europeană în cadrul programului FIWARE Accelerate, a înregistrat cinci aplicații din România, informează un comunicat al reprezentanților programului. În total, INCENSE a primit 257 de înscrieri din 29 de țări europene și din Israel. Cei 28 de câștigători vor primi până la 150.000 de euro, bani nerambursabili şi fără obligaţie de cedare de participaţie.

INCENSe a fost lansat de Enel, Endesa, Accelerace și FundingBox, cu scopul de a încuraja inovarea și ocuparea forței de muncă high-tech în sectorul energetic european, prin accelerarea punerii în aplicare a tehnologiilor curate. „Numărul mare de cereri primite în cea de-a doua sesiune INCENSe evidențiază atractivitatea inițiativelor inovatoare ale Enel în universul start-up-urilor”, a declarat șeful Enel pentru Inovare și Dezvoltare Durabilă, Ernesto Ciorra.

„Acest interes își are rădăcinile în faptul că INCENSe oferă o oportunitate reală de a inova datorită sprijinului oferit de consorțiu. Acest lucru se poate vedea la cei 14 câștigători din prima sesiune, care în trei luni de la selecție au început colaborarea cu Enel și cu alți parteneri INCENSe, cu scopul de a-și îmbunătăți produsele și serviciile, iar unii dintre ei au semnat chiar și acorduri de colaborare. Mai mult, partenerii consorțiului lucrează cu start-up-urile selectate printr-un program de accelerare, care este considerat a fi printre cele mai bune din întreaga lume, de către consilieri externi în domeniu”, a continua acesta.

Evaluarea aplicațiilor a început în octombrie, se va încheia în luna decembrie 2015 și va include o zi în care finaliștii își vor prezenta proiectele. Sesiunea a fost lansată în iunie 2015. Înscrierile au fost clasificate pe următoarele categorii: Eficiența energetică & automatizare în casă, Energia regenerabilă, Soluții pentru prognoza energiilor regenerabile, Rețele inteligente, Stocarea energiei, Soluții avansate de automatizare și diagnostic, e-Mobilitate, Securitate cibernetică și Digitalizarea energiei prin intermediul ICT.

Startup-urile câștigătoare vor fi sprijinite și datorită unui ajutor nerambursabil de până la 150.000 de euro cash fiecare (fără obligații referitoare la acțiuni) și servicii de suport. Aceste servicii includ un program de accelerare de șase luni, sesiuni suplimentare de coaching, workshop-uri adaptate cu privire la programele de finanțare europene, posibilitatea de a accesa testări în Spania (orașul inteligent Malaga), Danemarca (orașul laborator din Esbjerg) și Italia, precum și evenimente de brokeraj în care start-up-urile vor putea să își prezinte proiectele investitorilor „Business Angel”.

Cele 14 start-up-uri selectate în prima sesiune sunt în prezent implicate în programul de accelerare, luând parte în taberele INCENSe din Roma, care oferă companiilor instruire pe cele mai importante subiecte de afaceri și oportunități importante de networking.

Cu un buget total de aproape opt milioane de euro co-finanțat de către Comisia Europeană, INCENSe este coordonat de Enel, una dintre cele mai mari companii de utilități listate din Europa. Alți parteneri sunt filiala spaniolă a Enel – Endesa, cea mai mare companie de electricitate din Spania, Accelerace (Danemarca), cel mai mare accelerator din Scandinavia, care are experiență în dezvoltarea start-up-urilor și în lucrul cu energia de generație viitoare și cu produse și servicii digitale, și FundingBox Accelerator (Polonia), prima și cea mai mare platformă de finanțare publică la nivel mondial pentru start-up-uri și cercetători.

Programul accelerator FIWARE este cea de-a treia fază a programului Future Internet Public Private Partnership (FI-PPP), care a fost lansat de Comisia Europeană în 2011. Programul FI-PPP a implicat companii cheie europene din domeniul tehnologiei în dezvoltarea unei platforme online tehnologice gratuite (FIWARE), cu un buget de 400 de milioane de euro pentru primele două faze. A treia fază, care va avea un buget de 80 de milioane de euro, urmărește să ofere produselor și serviciilor bazate pe aceste tehnologii acces în piață prin sprijinirea IMM-urilor și întreprinzătorilor web, accelerând o nouă generație de start-up-uri europene și încurajând ocupării forței de muncă high-tech.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *