Chiriţoiu: România va face parte din tendinţa de preluare a companiilor europene de către cele din afara UE

0

România, ca stat membru al Uniunii Europene, va fi parte a tendinţei economice prin care mari companii din afara UE vor încerca să preia societăţi comerciale europene, a susţinut, joi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-o conferinţă pe tema producţiei interne a României.

“La această parte pozitivă – Europa vrea să-şi dezvolte anumite capacităţi (de producţie industrială, n.r.) şi partea de est a Europei este mai bine poziţionată să primească investiţii străine – partea cealaltă a monedei acestei regionalizări economice este şi o zonă protecţionistă pe care o vedem la nivelul (vestului, n.r.) UE şi în care ne vom încadra şi noi. De ce se teme Europa? De preluarea unor companii europene de companii din afara UE, de distorsionarea pieţei europene, pentru că vin companii din afara Uniunii Europene, care nu respectă aceleaşi reguli privind ajutoarele de stat şi blocarea subvenţiilor, şi atunci au avantaje faţă de companiile europene. Pe toată această zonă sunt în lucru măsuri la nivel european şi naţional, ca să facem mai dificile preluările de companii europene de către companii străine sau intrarea pe piaţă a unor companii non-europene. Şi noi vom fi parte din această tendinţă”, a afirmat Bogdan Chiriţoiu, potrivit Agerpres.

Preşedintele autorităţii de concurenţă a arătat că România speră să atragă capacităţi de producţie europene relocate din Asia.

“Toţi încercăm să nu dispară locurile de muncă, în ideea că criza va fi relativ de scurtă durată, şi atunci economia îşi poate reveni în linii mari la situaţia anterioară. Odată ce trecem însă de acest efort de salvare a tuturor, va trebui să realizăm că sunt evoluţii în economie, sunt sectoare care sunt cumva condamnate, dacă vreţi, de tehnologie, şi acolo trebuie să permitem să se producă o ajustare. Adică nu putem să sperăm că lucrurile vor merge exact la fel cum mergeau acum un an, după cum avem sectoare spre care trebuie să ne îndreptăm, unde vrem să vedem o dezvoltare. Acestea sunt sectoarele unde România are un potenţial pe care nu îl fructifică, dar sunt şi sectoarele unde putem să facem mai mult, unde avem un avantaj faţă de alte ţări şi putem să atragem investiţii. De aici interesul şi al nostru şi al altor state din zona de est a UE spre atragerea unor investiţii care se îndreaptă din afara UE în Europa”, a explicat acesta.

În opinia acestuia, România va trebui să îşi scurteze lanţurile de producţie.

“Teza este că criza asta a arătat vulnerabilitatea pe care o are Europa în faţa unor importuri din alte zone ale lumii şi atunci ideea e să ne scurtăm lanţurile de producţie şi să încercăm să avem mai multă producţie la nivelul Uniunii Europene. Şi noi, România, ca şi alţii, sperăm ca aceste capacităţi de producţie care ne aşteptăm să vină dinspre Asia spre Europa să fie localizate la noi. De văzut dacă putem să le facem mai bine ţintite, mai specifice din punct de vedere sectorial. Până acum, România nu a avut o politică industrială, nu a încercat să sprijine anumite sectoare, ci a avut o politică liberală, de a asigura aceleaşi facilităţi pentru toată lumea, şi lăsam piaţa să selecteze zonele de interes”, a menţionat Bogdan Chiriţoiu.

Share.

Lasă un comentariu