Acasă » Interes general » Chiriţoiu: Lista neagră a companiilor care au trucat licitații nu reprezintă o noutate

Chiriţoiu: Lista neagră a companiilor care au trucat licitații nu reprezintă o noutate

7 septembrie 2020
Interes general
Energynomics

Lista celor 35 de companii care au fost implicate în investigaţii privind trucarea de licitaţii nu reprezintă o noutate, susține Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

“Informațiile din tabel nu sunt noi, nu am venit cu nimic în plus. Tot ceea ce a apărut acum era deja public, noi doar am grupat informațiile, le-am centralizat. Am făcut acest lucru pentru a ajuta autoritățile contractante în aplicarea legii achizițiilor publice. Acest act normativ, care transpune o Directivă europeană, prevede că acele companii care au comis încălcări grave ale legislației, printre acestea numărându-se și cele legate de concurență, respectiv trucarea licitațiilor, au interdicție de a participa la proceduri de achiziție publică timp de trei ani din momentul în care se constată încălcarea”, a spus Bogdan Chirițoiu, conform financialintelligence.ro.

”În ceea ce priveşte sancţiunea în domeniul concurenţei, interdicţia se aplică din momentul în care Consiliul Concurenței constată încălcarea legii și nu de la decizia instanței.Măsura ar deveni caducă dacă termenul ar s-ar calcula din momentul deciziei instanței și ar intra în vigoare după mulți ani de la comiterea faptei.

”Dar noi nu dorim să restrângem concurența şi de aceea companiile au posibilitatea, conform legii achizițiilor publice, să evite această sancțiune de trei ani. Astfel, pot evita penalizarea dacă au colaborat cu autoritatea de concurență, dacă au un program de conformare, își instruiesc angajații, dacă aplică reguli care să le permită să nu mai greșească”, a adăugat el.

”Dacă au colaborat cu noi, recunoscând încălcarea legii sau vin cu dovezi care să ne ajute să depistăm și să sancționăm alte fapte anticoncurențiale, atunci intră în programul de clemență și primesc o amendă mai mică și au un avantaj în plus pentru că scapă și de această interdicție de a participa la licitaţii timp de trei ani.Așa cum am spus, noi am făcut această centralizare pentru a ajuta autoritățile contractante să afle mai rapid pe cine să excludă din procedurile de achiziții publice și pe cine nu. Publicarea acestei liste este de fapt în beneficiul companiilor pentru că le ajută să participe la licitații chiar dacă au fost sancționate de noi”.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *