Acasă » Electricitate » Hidro » Chiriţoiu, CC: Guvernul trebuie să notifice ajutorul de stat pentru hidrocentrala Tarniţa

Chiriţoiu, CC: Guvernul trebuie să notifice ajutorul de stat pentru hidrocentrala Tarniţa

11 noiembrie 2014
Electricitate
energynomics

Executivul va trebui să notifice ajutorul de stat în cazul construcţiei viitoarei hidrocentrale Tarniţa-Lăpuşteşti, investiţie de peste 1 miliard de euro, măsurile neputând fi puse în practică fără acceptul Comisiei Europene, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei (CC), Bogdan Chiriţoiu.

„Nu ştiu dacă aţi avizat sau nu, lăsând la o parte grupurile 3 şi 4, măsurile de ajutor de stat pe care le-am sesizat, aşa, la o primă citire, în ordonanţa referitoare la construcţia centralelor cu acumulare prin pompaj de peste 15 MW. Nu ştiu dacă există avizul Consiliului Concurenţei în acest caz, dar sunt foarte multe exceptări care vor afecta sectorul de producere al energiei electrice”, a afirmat și Silvia Vlăsceanu, directorul general al Asociației Companiilor de Utilități în Energie (ACUE).

„Tarniţa, asta înseamnă pentru românul de rând staţii de pompare cu acumulare. Da, sunt măsuri de ajutor de stat, am spus Guvernului că trebuie notificate. Nu vor fi puse în practică fără ok-ul Comisiei. Părerea mea este că vom merge pe altă variantă, pentru că avem un nou regulament de mediu, avem pârghie de a acorda ajutor de stat. Nu cred că avem nevoie de ce scrie acolo în lege, dar asta este”, a răspuns preşedintele CC la declarația directorului ACUE.

Potrivit unui proiectul de ordonanţă iniţiat de Departamentul pentru Energie la finele lunii august, compania care va opera unitatea de producție şi stocare a electricității de la Tarnița, județul Cluj, nu va plăti taxa de cogenerare, achiziția de certificate verzi, tariful pentru transportul energiei, respectiv componenta de extragere de energie electrică din reţea, tarifului pentru serviciul de sistem.

De asemenea, compania va fi exceptată de la plata apei utilizate în procesul de producție a electricității, taxă percepută de Apele Române. Totodată, în vederea construcției hidrocentralei, scoaterea, definitivă ori temporară, a terenurilor din circuitul agricol şi, respectiv, din fondul forestier naţional, va fi exceptată de la plata taxelor.

CC susține și că dorește să finalizeze o analiză a funcționării sectorului de energie termică. “O să lansăm o analiză privind funcţionarea pieţei de energie termică în ţară, sper s-o facem până vine căldura, cât încă e frig afară şi serviciile de termoficare sunt încă utilizate”, a declarat șeful CC.

Instituția nu vede o problemă nici în schimbarea furnizorului de energie de către un client fără plata facturii.

„Recunosc că nu ne-au întrebat (ANRE -n.r.), însă suntem de acord cu ei, fie şi post-factum. (…) Ce altă industrie mai are un regim în care spune «dacă nu mai vrei să fii clientul meu trebuie să-mi plăteşti datoria la zi, altfel nu te las?»”, a spus Bogdan Chirițoiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *