Acasă » Electricitate » China închide MHC ilegale, nu și marile centrale hidro ale statului

China închide MHC ilegale, nu și marile centrale hidro ale statului

3 septembrie 2018
Electricitate
energynomics

Într-un sat montan din provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, autoritățile au demolat șapte microhidrocentrale (MHC) în acest an, punând capăt construcțiilor ilegale dintr-o nouă rezervație naturală. Demolarea face parte dintr-un program la nivel național de închidere a sutelor de baraje și turbine mici și adesea dărăpănate și cu scopul de a face ordine în sectorul hidraulic masiv al Chinei, după ani de construcții fără limite.

Barajele erau construite pe un afluent nedenumit al fluviului Dadu, sălbatic și predispus la inundații, care se varsă în Yangtze, cel mai mare și mai lung râu din Asia, unde, declară guvernul, „dezvoltarea neregulată” a mii de proiecte hidroelectrice mici a distrus ecosistemul.

Însă organismele neguvernamentale ecologiste declară că inițiativa nu va salva în mod necesar mediul, deoarece nu va afecta centralele hidroelectrice de stat mari, despre care se spune că au cauzat cele mai mari daune, potrivit Reuters.

Pe râul Zhougong, un alt afluent, agricultorul Zhang, de șaptezeci de ani, care a refuzat să dea numele său complet, consideră că digurile mari au devastat ecosistemul. Zhang s-a descris ca un „migrant hidroenergetic”, după ce terenul său a fost inundat de constructorii unui baraj de stat, acum 10 ani.

El a spus că schimbarea fluxului și temperaturii din Zhougong a devastat populația locală de pești, iar o specie favorizată de fostul lider de origine sichuan, Deng Xiaoping, a dispărut acum.

„Peștii de aici au gust teribil și sunt buni doar pentru câini”, a spus el, arătând către trei crapi argintii pe care i-a prins după ce au scăpat dintr-un rezervor din amonte, din cauza inundațiilor.

China a declanșat un program agresiv de construcție a barajelor acum 20 de ani, căutând modalități de a dezvolta industria și a aduce energie electrică în regiunile rurale sărace care nu sunt conectate la rețea.

Investitorii s-au grăbit și ecologiștii au comparat frenezia lor cu construcția turnătoriilor de oțel din spatele casei din 1958, „Great Leap Forward”, un program care urmărea să industrializeze societatea agrară din China, dar a provocat foamete pe scală largă, deoarece fermierii s-au apucat de făcut metale în loc de alimente.

Acum, guvernul dorește să schimbe cursul lucrurilor, iar conducerea, mai conștientă de mediul înconjurător, trebuie să decidă cât trebuie să închidă din cei 100 de GW de capacitate redusă, protejând în același timp investițiile costisitoare ale statului.

„Hidrocentrala a fost un lucru bun în acel moment, dar, așa cum se întâmplă adesea în China, se transformă într-o mișcare necontrolată și, practic, pierdem controlul”, a declarat Chen Guojie, expert în hidroenergetică la Academia Chineză de Științe din Chengdu.

Sichuan reprezintă acest simptom. Capacitatea totală a energiei hidroelectrice a atins mai mult de 75 GW în 2017, depășind totalul majorității țărilor asiatice. De asemenea, a reprezentat mai mult decât dublul capacității rețelei electrice a provinciei, ceea ce înseamnă o grămadă de energie pierdută.

Capacitatea oficială a hidrocentralelor din China a fost de aproximativ 340 GW la sfârșitul lunii iunie, iar aproximativ o treime din acestea sunt considerate mici hidrocentrale, proiecte cu o putere mai mică de 50 MW. Capacitatea totală instalată a Chinei, inclusiv cărbunele și centralele nucleare, este de 1.740 GW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *