China deschide explorarea și producția de petrol și gaze firmelor străine

0

Pentru prima dată, China va permite anul acesta companiilor străine să exploreze și să producă petrol și gaze, deschizând industria către alte firme decât giganții energetici de stat, Beijingul urmărind să stimuleze creșterea furnizării interne de energie.

Deschiderea pieței, mult-așteptată de firme, este însoțită de o restructurare a așa-numitei activități de conducte „midstream”, dar experții spun că aceasta este posibil să nu trezească un interes imediat din partea companiilor mari de foraj global din cauza calității slabe a activelor și resurselor de hidrocarburi din China, potrivit Reuters.

De la 1 mai, firmele străine înregistrate în China cu active nete de 300 de milioane de yuani (43 de milioane de dolari) vor avea voie să ia parte la explorarea și producția de petrol și gaze, a anunțat ministrul resurselor naturale în cadrul unei conferințe de presă.

Modificarea se va aplica și companiilor autohtone care îndeplinesc aceeași condiție. “China accelerează reforma sectorului din cauza preocupărilor tot mai mari în materie de securitate energetică”, a declarat Zhu Kunfeng, director asociat al IHS Markit. „Vitalizarea industriei prin diversificarea participanților, inclusiv a investitorilor străini și privați, este punctul central al acestei reforme”.

China importă acum 70% din petrolul pe care îl rafinează și aproape jumătate din consumul său de gaze naturale.

Share.

Lasă un comentariu