CEZ poate începe vânzarea activelor din România după ce a obţinut 335 milioane de euro în Bulgaria

0

CEZ, companie deţinută în proporţie de 70% de statul ceh, ar putea da prioritate vânzării activelor sale din România mai târziu în acest an, a anunţat marţi cea mai mare companie de utilităţi din Europa Centrală, ca parte a programului destinat plăţii unor dividende speciale acţionarilor, transmite Reuters.

În iunie, compania bulgară Eurohold a semnat un acord privind achiziţionarea activelor CEZ din Bulgaria pentru 335 de milioane de euro (376 milioane de dolari). Tranzacţia face parte din strategia CEZ de a se concentra pe piaţa din Cehia, conform Agerpres.

Directorul financiar Martin Novak a anunţat că CEZ analizează vânzarea activelor din România, Turcia şi Polonia, după ieşirea de pe piaţa din Bulgaria.

“Luăm în considerare şi România… unde am putea începe cu toată seriozitatea la finalul anului. De asemenea ne uităm activele din Polonia şi, desigur, Turcia este întotdeauna o opţiune, dacă va exista o ofertă bună”, a declarat Novak.

Câştigurile obţinute în urma vânzării activelor ar putea fi folosite pentru reducerea gradului de îndatorare, pentru oportunităţi de investiţii în Cehia şi pentru plata unor dividende extraordinare acţionarilor, au afirmat recent directorii companiei cehe de utilităţi.

“Vom dezvolta o abordare mult mai detaliată a câştigurilor, pe măsură ce vindem activele. Dar cu siguranţă ne vom asigura că acţionarii noştri primesc dividende bune”, a precizat un membru al Board-ului, Pavel Cyrani.

Acesta a adăugat că CEZ nu este forţat să vândă iar grupul se bazează pe majorarea preţului electricităţii şi pe creşterea reţelei sale de distribuţie şi a serviciilor în domeniul energiei pentru a contracara câştigurile pierdute în urma vânzării activelor.

Ondrej Safar, country manager CEZ România, a declarat luna trecută că firma cehă de utilităţi nu se grăbeşte să vândă activele din România şi îşi continuă proiectele de aici, întrucât consideră că piaţa românească este una dintre cele mai stabile din regiune.

Share.

Lasă un comentariu