CEZ Distribuție spune că elimină restricțiile de acces la rețea

0

Compania CEZ Distribuție, investigată din 2011 pentru restricționarea accesului furnizorilor de energie la reţea şi pentru lipsă de transparență față de consumatori, se angajează că va renunța la astfel de practici pentru a evita sancțiunile Consiliului Concurenței (CC) pentru abuz de poziție dominantă.

“În cazul în care angajamentele sunt acceptate, vor fi monitorizate pe o perioadă stabilită prin decizie a Consiliului Concurenţei, verificarea îndeplinirii acestora fiind realizată de autoritatea de concurenţă sau de către un mandatar desemnat în acest sens. În cazul neîndeplinirii angajamentelor, compania poate fi sancţionată cu amendă de până la 10% din cifra de afaceri”, potrivit unui comunicat al CC.

Investigaţia a fost declanşată în 2011 ca urmare a plângerii depuse de Electrica Muntenia Nord, în calitate de furnizor de energie electrică pentru consumatorul eligibil de energie Eurospaţial. Ca urmare a acelei plângeri, autoritatea de concurenţă a analizat comportamentul SC CEZ Distribuţie în relaţia cu clienţii săi noncasnici, atât în ceea ce priveşte activitatea de distribuţie, cât şi relaţia contractuală, scrie Mediafax.

“Pe parcursul acestei investigaţii ne-am exprimat îngrijorările referitoare la restricţionarea accesului furnizorilor la reţea şi la lipsa de transparenţă faţă de consumator. Ne-am consultat şi cu ANRE pentru a ne asigura că angajamentele propuse de CEZ sunt în concordanţă cu cadrul de reglementare in domeniul energiei. Aceste angajamente reprezintă un pas important în adoptarea unor norme care, pe de-o parte să protejeze consumatorii de practicile abuzive, iar pe de altă parte să ofere companiilor posibilitatea recuperării unor eventuale creanţe”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele CC.

Dacă se constată nereguli în continuare, investigația va fi redeschisă.

Share.

Lasă un comentariu