Acasă » Petrol și Gaze » CEFC va plăti 9 miliarde de dolari pentru 14% din acțiunile Rosneft

CEFC va plăti 9 miliarde de dolari pentru 14% din acțiunile Rosneft

12 septembrie 2017
Explorare și producție
energynomics

Grupul CEFC China Energy, care în luna decembrie 2016 a semnat un acord pentru preluarea pachetului majoritar la KazMunayGas International, va plăti 9,1 miliarde de dolari pentru a prelua o participație de 14,16% din acțiunile gigantului petrolier rus Rosneft de la un consorțiu compus din traderul elvețian Glencore și fondul de investiții Qatar Investment Authority, o tranzacție care va întări și mai mult parteneriatul energetic dintre Moscova și Beijing, transmite Reuters. Într-un comunicat de presă, Glencore a informat că CEFC va prelua acțiunile la un preț cu 16% peste valoarea medie înregistrată în ultimele 30 de zile de titlurile Rosneft, fără a preciza prețul exact. Ulterior, un purtător de cuvânt de la CEFC a precizat că grupul chinez va plăti 9,1 miliarde de dolari pentru pachetul de acțiuni Rosneft, conform Agerpres.

În prezent, capitalizarea de piață a Rosneft este de 57 de miliarde de dolari iar tranzacția cu CEFC reprezintă cea mai mare investiție făcută vreodată de China în Rusia. După această tranzacție, Glencore și Qatar Investment Authority, care anul trecut au preluat o participație de 19,5% din acțiunile Rosneft, vor mai deține doar 0,5% și, respectiv, 4,7% din acțiunile gigantului petrolier rus.

Rosneft este de departe cea mai mare și mai influentă companie petrolieră rusă, cu legături strânse cu Kremlinul. Având acces la rezervele și capacitățile de rafinare ale Rosneft este un pas important în strategia CEFC de a deveni un jucător important pe piața energetică internațională.

Guvernul rus, prin compania holding Rosneftegaz, deține 50% din acțiunile Rosneft, după ce, în luna decembrie a anului trecut, a vândut o participație de 19,5% din acțiunile Rosneft către Glencore și Qatar Investment Authority (QIA) în schimbul unei sume de peste 10,2 miliarde de euro. Un alt acționar important la Rosneft este grupul britanic BP, cu o participație de 19,75%.

Tranzacția dintre CEFC și Rosneft vine după ce SUA a adoptat noi sancțiuni economice împotriva Rusiei, ceea ce provoacă dificultăți companiilor occidentale precum Glencore să încheie parteneriate cu firmele rusești de stat precum Rosneft. Compania petrolieră rusă este condusă de Igor Sechin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin. Vineri, Igor Sechin a declarat că QIA și Glencore au decis să își reducă participația la Rosneft și din cauza deprecierii dolarului față de moneda euro, care le-a făcut mai scump ă serviciul datoriei.

„Din punctul de vedere al Rosneft, venirea unui astfel de partener este un element pozitiv deoarece demonstrează că investitorii străini sunt interesați în continuare de industria petrolieră rusească” a declarat Alexander Kornilov de la firma de brokeraj Aton din Moscova.

În ultimii ani, CEFC China Energy s-a transformat dintr-un trader de petrol într-un conglomerat cu activități în domeniul energiei și finanțelor, iar tranzacția cu Rosneft va permite Chinei, al doilea mare consumator mondial de energie, să își extindă cooperarea cu Rusia, cel mai mare producător mondial de petrol.

Recent, vicepreședintele pentru dezvoltare corporativă și strategie al KMGI, Alexey Golovin, a declarat că firma chineză CEFC China Energy Company Ltd. ar putea finaliza achiziția unui pachet de 51% din acțiunile companiei petroliere române KMG International NV până în luna octombrie.

KazMunayGas International este prezent în 11 țări și deține rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) și Vega Ploiești (cea mai veche rafinărie în funcțiune), dar și rețele de distribuție de carburanți (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franța și Spania.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *