CEFC ar putea prelua Rompetrol până la sfârşitul lunii iunie

3

CEFC China Energy Company Ltd ar putea finaliza preluarea KMGI (fostul Rompetrol Group) de la KazMunayGas până la sfârşitul lunii iunie, oferindu-i Chinei acces la piaţa energetică a ţării balcanice şi în Uniunea Europeană, transmite Bloomberg.

CEFC va achiziţiona o participaţie de 51% în KMGI de la KazMunayGas National, care va păstra restul participaţiei, fiind aşteptate aprobări din partea autorităţilor locale şi ale UE, a afirmat Alexey Golovin, vicepreşedinte senior al KMGI.

“Compania chineză sprijină angajamentele derivate din Memorandumul încheiat între KMGI şi statul român în ceea ce priveşte investiţiile viitoare, care urma să expire în decembrie înainte de a fi prelungit cu trei luni”, a declarat Alexey Golovin.

După temeri legate de întârzieri sau probleme juridice cu România, cele două companii au semnat în data de 15 decembrie un acord care va deschide calea pentru prima investiţie majoră efectuată de o companie chineză în această ţară din Europa de Est. Tranzacţia are ca scop extinderea afacerii în regiunea Mării Negre şi în Europa Occidentală, prin achiziţii, parteneriate sau proiecte de investiţii greenfield, conform economica.net.

”La nivel global, strategia este aceea de a construi un pod între Est şi Vest, iar acum, avându-i pe cei de la CEFC de partea noastră, un investitor financiar puternic, putem da viaţă acestui proiect”, a declarat Golovin, responsabil de dezvoltare corporativă şi strategie în cadrul KMGI.

Aflată în proprietatea chinezilor, capacitatea rafinăriei Petromidia a KMGI, deja cea mai mare din România, ar putea creşte până la 7-8 milioane de tone de ţiţei pe an, de la aproximativ 5 milioane de tone în prezent, a explicat Golovin.

Share.

3 Comments

  1. Preluarea CEFC a 51% din acțiunile KMGI va fi benefică României. Rompetrol se va dezvolta, va începe să exporte și mai mult. Devine o companie importantă în zonă. Asta înseamnă noi locuri de muncă.

Lasă un comentariu