Acasă » Electricitate » CE vrea să crească capacităţile eoliene offshore ale Europei de 25 de ori

CE vrea să crească capacităţile eoliene offshore ale Europei de 25 de ori

20 noiembrie 2020
Electricitate
energynomics

Comisia Europeană a prezentat joi „Strategia UE privind energia din surse regenerabile offshore”, care propune sporirea capacităţilor eoliene offshore ale Europei de la nivelul actual de 12 GW până la un nivel de cel puţin 60 GW în 2030 şi 300 GW până în 2050, informează un comunicat al Executivului comunitar.

În plus, Comisia îşi propune ca, până în 2050, să completeze această capacitate cu 40 GW provenind din energie oceanică, dar şi cu energie produsă utilizând alte tehnologii emergente, de exemplu turbine eoliene şi panouri solare flotante, potrivit Agerpres.

Potrivit Executivului comunitar, creşterea capacităţilor eoliene offshore ale Europei va crea noi oportunităţi pentru industrie, va genera locuri de muncă verzi pe întregul continent şi va consolida poziţia de lider mondial a UE în domeniul tehnologiilor energetice offshore. De asemenea, va asigura protecţia mediului, a biodiversităţii şi a pescăriilor din UE.

„Strategia de astăzi demonstrează urgenţa şi oportunitatea intensificării investiţiilor noastre în sursele regenerabile de energie offshore. Datorită vastelor bazine maritime şi poziţiei de lider industrial, Uniunea Europeană dispune de toate atuurile pentru a face faţă provocării. Exploatarea energiei din surse regenerabile offshore este deja o adevărată poveste europeană de succes”, a declarat vicepreşedintele CE, Frans Timmermans.

„Această strategie stabileşte o direcţie clară şi instituie un cadru stabil, de importanţă esenţială pentru autorităţile publice, investitorii şi dezvoltatorii din acest sector. Trebuie să stimulăm producţia internă a UE pentru a ne atinge obiectivele climatice, pentru a răspunde cererii din ce în ce mai mari de energie electrică şi pentru a sprijini redresarea economiei în urma pandemiei de COVID”, a declarat, la rândul său, comisarul pentru Energie, Kadri Simson.

Pentru a promova extinderea capacităţilor energetice offshore, Comisia va încuraja cooperarea transfrontalieră între statele membre în ceea ce priveşte planificarea şi implementarea proiectelor pe termen lung. Acest lucru va necesita integrarea obiectivelor în materie de dezvoltare a producţiei de energie din surse regenerabile offshore în planurile naţionale de amenajare a spaţiului maritim pe care statele de coastă trebuie să le prezinte Comisiei până în martie 2021. De asemenea, Comisia va propune un cadru în temeiul Regulamentului TEN-E revizuit pentru planificarea pe termen lung a reţelei offshore, implicând autorităţile de reglementare şi statele membre din fiecare bazin maritim.

Pentru atingerea obiectivelor propuse, Comisia estimează că vor fi necesare investiţii de aproape 800 de miliarde de euro până în 2050. Pentru a contribui la generarea şi mobilizarea acestor investiţii, Comisia va asigura claritatea cadrului juridic de sprijin, va contribui la mobilizarea tuturor fondurilor relevante pentru a sprijini dezvoltarea sectorului şi va asigura un lanţ de aprovizionare consolidat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *