CE lansează un sondaj privind mecanismul de finanțare a energiei regenerabile

0

Comisia Europeană a lansat un nou sondaj, menit să încurajeze entitățile private să participe la mecanismul de finanțare a energiei regenerabile. Disponibil până la 15 februarie, chestionarul în șapte puncte urmărește să ofere Comisiei un feedback orientativ cu privire la potențialii participanți la mecanism, aflat acum la primul apel de propuneri. Adoptat în septembrie 2020, mecanismul UE de finanțare a energiei regenerabile se află acum în faza sa de implementare.

Sectorul privat joacă un rol important în implementarea cu succes a surselor de energie regenerabile în întreaga UE. Având în vedere acest lucru, investitorii privați dispun în mod egal de oportunitatea de a contribui la mecanism. Astfel de contribuții financiare vor lua în considerare obiectivul obligatoriu al UE de cel puțin 32% din consum acoperit cu energie regenerabilă. Pentru a crește transparența, energia regenerabilă generată de proiectele care beneficiază de sprijin din contribuțiile sectorului privat poate fi legată de eticheta verde la nivelul UE, menționată în Directiva reformulată privind energia regenerabilă ((UE) 2018/2001), în conformitate cu Taxonomia UE a finanțelor durabile.

Un stimulent suplimentar pentru participanții privați îl reprezintă posibilitatea de a solicita garanții de origine pentru producția de energie care corespunde contribuției lor. Astfel de garanții de origine ar putea fi emise pentru producția de energie regenerabilă în conformitate cu articolul 19 din directivă și sub rezerva legislației naționale din țara care găzduiește proiectul. Dincolo de aceste beneficii, investitorii privați pot utiliza mecanismul de finanțare pentru a-și lărgi portofoliul de sustenabilitate și decarbonizare și pentru a-și diversifica agenda de investiții.

Share.

Lasă un comentariu