Acasă » Petrol și Gaze » CE cere României să respecte normele privind piața internă a energiei; ministerul Energiei așteaptă comunicarea oficială

CE cere României să respecte normele privind piața internă a energiei; ministerul Energiei așteaptă comunicarea oficială

7 martie 2019
Consumatori
energynomics

Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de notificare pentru nepunerea corectă în aplicare a anumitor cerințe prevăzute de Directiva gazelor și de Regulamentul privind siguranța furnizării de gaze și invocă măsurile introduse prin OUG 114/2018.

„Astăzi, Comisia a decis să trimită României o scrisoare de notificare formală pentru nepunerea corectă în aplicare a anumitor cerințe prevăzute de Directiva privind gazele naturale (Directiva 2009/73/CE) și de Regulamentul privind siguranța furnizării de gaze [Regulamentul (UE) 2017/1938]. Aceste instrumente vizează asigurarea competitivității pe piețele gazelor din UE, garantând în același timp aprovizionarea în condiții de securitate a consumatorilor casnici și a altor clienți care necesită o protecție specială”, precizează anunțul CE.

După analiza măsurilor legislative adoptate de România în decembrie 2018, Comisia a constatat că sistemul prețurilor angro reglementate nou introduse pe piața gazelor din România este contrar obligațiilor legale din UE.

De asemenea, Comisia consideră că aceste măsuri nu sunt potrivite pentru atingerea în mod sustenabil a obiectivului de a proteja consumatorii casnici în fața creșterilor excesive ale prețurilor.

Oficiali ai ministerului Energiei, citați de Agerpres, afirmă că va începe “dialogul specific în astfel de proceduri”, după ce va primi comunicarea oficială a documentului din partea Comisiei Europene.

Înștiințarea formală este primul pas al procedurii de infringement, după care statul avertizat are la dispoziție două luni pentru a răspunde Comisiei.

Un comentariu la „CE cere României să respecte normele privind piața internă a energiei; ministerul Energiei așteaptă comunicarea oficială”

  1. Pingback: Înghețarea prețurilor este anti-concurențială și nu ajută consumatorii vulnerabili

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *