CE avertizează statele care încălcă limitele de poluare cu dioxid de azot

0

Comisia Europeană a trimis avertismente finale Germaniei, Franței, Spaniei, Italiei și Regatului Unit, state care nu au reușit să rezolve problema depășirilor repetate ale valorilor-limită de poluare atmosferică cu dioxid de azot (NO2). Cea mai mare parte a emisiilor este generată de traficul rutier, arată un comunicat al CE.

Oficialii CE îndeamnă cele cinci state membre să ia măsuri pentru a asigura o bună calitate a aerului și pentru a proteja sănătatea publică. Nivelurile persistent ridicate de dioxid de azot au provocat aproximativ 70.000 de decese premature în Europa în 2013, aproape trei ori mai multe decât decesele cauzate de accidente rutiere în același an, se precizează în comunicat.

Legislația UE (Directiva 2008/50/CE), privind calitatea aerului înconjurător stabilește valori-limită pentru poluanții atmosferici, inclusiv pentru dioxidul de azot. În caz de depășire a acestor valori-limită, statele membre sunt obligate să adopte și să pună în aplicare planuri privind calitatea aerului, care stabilească măsuri corespunzătoare pentru a pune capăt acestei situații în cel mai scurt timp posibil.

45024058_1455153061-e1455153110947-1024x576Conform CE, avizul motivat se referă la depășirea persistentă a valorilor-limită de NO2 în: Germania (28 de zone de calitate a aerului, printre care Berlin, München, Hamburg și Köln), Franța (19 zone de calitate a aerului, printre care Paris, Marsilia și Lyon), Regatul Unit (16 zone de calitate a aerului, printre care Londra, Birmingham, Leeds și Glasgow), Italia (12 zone de calitate a aerului, printre care Roma, Milano și Torino), Spania (3 zone de calitate a aerului, una dintre acesta fiind Madrid și alte două pe teritoriul Barcelonei).

Deși este de competența autorităților din statele membre să aleagă măsurile adecvate pentru remedierea depășirii valorilor-limită de NO2, este nevoie de un efort cu mult mai mare la nivel local, regional și național pentru a garanta respectarea normelor UE și pentru a proteja sănătatea publică, se mai precizează în comunicat.

Dacă statele membre nu iau măsuri în termen de două luni, Comisia poate decide să trimită dosarul la Curtea de Justiție a UE.

Share.

Lasă un comentariu