CE aprobă ajutorul de stat pentru terminalul GNL de 233,6 mil. euro KRK din Croația

0

Comisia Europeană a declarat că planurile Croației de a sprijini dezvoltarea unui terminal de gaze naturale lichefiate (GNL) de 233,6 milioane de euro pe insula Krk din Adriatica sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat.

“Noul terminal LNG din Croația va crește securitatea aprovizionării cu energie și va spori competiția, în beneficiul cetățenilor din regiune”, a declarat comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, conform Seenews.

“Am aprobat măsurile de sprijin care trebuie acordate Croației, deoarece acestea sunt limitate la ceea ce este necesar pentru ca proiectul să se realizeze și în conformitate cu normele noastre privind ajutorul de stat”, a adăugat ea.

Guvernul croat intenționează să aloce 100 de milioane de euro din bugetul de stat pentru proiect. Finanțarea rămasă va veni de la acționarii companiei de dezvoltare a proiectului, LGN Croatia (32,2 milioane de euro sub forma unei contribuții directe la capitaluri proprii), în timp ce facilitatea Connecting Europe administrată de Comisia Europeană va contribui cu 101,4 milioane de euro.

„În plus, Croația va acorda o compensație tarifară numită „taxa de securitate în aprovizionare”, care este finanțată prin taxe percepute de către operatorul de sistem de transport al gazelor utilizatorilor de gaze, împreună cu tarifele de transport a gazului, în cazul în care veniturile din taxe ale terminalului nu sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile de exploatare”, a mai adăugat Comisia.

Share.

Lasă un comentariu