Acasă » Petrol și Gaze » CE amendează grupul BEH cu 77 de milioane de euro pentru blocarea accesului la infrastructura de gaze din Bulgaria

CE amendează grupul BEH cu 77 de milioane de euro pentru blocarea accesului la infrastructura de gaze din Bulgaria

18 decembrie 2018
Import-Export
energynomics

Comisia Europeană a amendat grupul Bulgarian Energy Holding (BEH), împreună cu filialele sale Bulgargaz și Bulgartransgaz, cu 77,068 milioane de euro, pentru blocarea accesului concurenților la infrastructura principală de gaze din Bulgaria, încălcând normele UE antitrust.

Comisarul Margrethe Vestager, responsabil de politica în domeniul concurenței, a declarat, luni: „Consumatorii din toate statele membre ar trebui să beneficieze de avantajele unei piețe energetice unice europene integrate și competitive. De ani de zile, consumatorilor bulgari de gaze naturale li s-a refuzat alegerea furnizorilor, deoarece grupul BEH a refuzat să acorde acces la infrastructura de gaze către alți furnizori angro de gaze. Prin decizia de astăzi vom promova dezvoltarea unei piețe a energiei deschise și competitive în beneficiul consumatorilor din Bulgaria, în conformitate cu obiectivele Uniunii Energetice”.

BEH este societatea de energie integrată pe verticală, aflată în proprietatea statului bulgar. O filială a sa, Bulgartransgaz, controlează infrastructura de gaze din Bulgaria, iar alta, Bulgargaz, furnizează gaze către clienții din Bulgaria. Decizia adoptată astăzi de Comisia Europeană constată că grupul BEH deține poziții dominante atât pe infrastructura de gaze, cât și pe piețele de furnizare a gazului din Bulgaria. De asemenea, constată că BEH și filialele sale au abuzat de pozițiile lor dominante prin blocarea accesului pe piețele de furnizare a gazului din Bulgaria prin restricționarea nejustificată a accesului la infrastructura deținută și operată de aceasta. BEH a utilizat poziția dominantă a unei filiale, Bulgartransgaz, pentru a proteja poziția aproape monopolistă a celeilalte filiale, Bulgargaz, în furnizarea de gaze naturale. În plus, Bulgargaz a achiziționat capacitățile de transport pe singura conductă de import care permite importul de gaze naturale din România în Bulgaria, astfel încât acesta
să nu poată fi utilizat de potențialii concurenți.

Între 2010 și 2015, Grupul BEH a blocat accesul la următoarele infrastructuri:

  • rețeaua națională de transport de gaze din Bulgaria
  • singurul depozit de înmagazinare a gazelor din Bulgaria
  • singura conductă de import al gazelor naturale în Bulgaria, complet rezervată de BEH

Fără acces la această infrastructură esențială, este imposibil ca potențialii concurenți să intre pe piețele angro de aprovizionare cu gaze în Bulgaria. Acest lucru a împiedicat orice dezvoltare a concurenței și aproape a asigurat un monopol pentru Bulgargaz.

Comisia a concluzionat că acest comportament al grupului BEH încalcă articolul 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), care interzice abuzul de poziție dominantă pe piață. Drept urmare, Comisia a decis să impună companiei o amendă.

Eliminarea barierelor la intrarea concurenților va permite pieței angro de gaz din Bulgaria să funcționeze mai eficient, cu mai mulți cumpărători și vânzători și să ofere consumatorilor bulgari prețuri mai bune și opțiunea de a selecta furnizorul de gaze naturale. Acest lucru va fi susținut în continuare de deschiderea recentă a interconectorului de gaze dintre Bulgaria și Grecia, pentru care Comisia a aprobat sprijinul public la 8 noiembrie 2018 și proiectul de cooperare în domeniul energiei Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA) care va permite trader-ilor angro bulgari să-și diversifice sursele de aprovizionare.

Investigație în curs la Transgaz

Decizia CE este parte din eforturile Comisiei de a îmbunătăți concurența dintre furnizorii de gaze și siguranța aprovizionării în Europa de Sud-Est pentru a asigura piețe deschise și competitive de gaze, în conformitate cu obiectivele Uniunii Energetice. În mai 2018, Comisia a adoptat o decizie care impune angajamente obligatorii pentru Gazprom, prin care asigură un tranzit liber de gaze în segmentul din amonte al regiunii (AT.39816). În plus, Comisia are în curs o anchetă privind operatorul sistemului de transport din România Transgaz cu privire la posibile restricții la exportul de gaze naturale (AT.40335). Într-un alt dosar legat de BEH, Comisia a adoptat în decembrie 2015 o decizie prin care conferă caracter obligatoriu legal angajamentelor oferite de BEH de a pune capăt restricțiilor privind concurența pe piața angro de energie electrică din Bulgaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *