CE a dat în judecată România pentru gropile de gunoi cu risc pentru mediu

0

Comisia Europeană (CE) a decis să acţioneze în judecată România la Curtea Europeană de Justiţie pentru că autorităţile nu au reuşit să închidă 68 de depozite municipale de deşeuri neconforme, care reprezintă un risc serios pentru sănătatea oamenilor şi mediu. Măsuri similare au fost adoptate și împotriva altor șase state membre, respectiv Bulgaria, Cipru, Spania, Italia, Slovenia și Slovacia, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Oficialii CE au arătat că prin Directiva 1999/31/EC România era obligată să închidă sau să reabiliteze gropile de gunoi neconforme până la data de 16 iulie 2009.

Ministerul Mediului a avertizat că România riscă să plătească, începând din acest an, o amendă de 124.000 de euro pe zi pentru că autoritățile nu au reușit să închidă depozitele municipale de deșeuri neconforme.

Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene prevede că răspunderea României pentru încălcarea obligațiilor de transpunere a Directivei 2012/19/UE se poate concretiza atât în plata unei sume forfetare, stabilită la 1,74 milioane de euro, cât și în plata unor penalități achitate periodic și cuprinse între 2.000 și 124.0000 de euro/zi de întârziere, care se vor calcula de la termenul de transpunere, respectiv 14 februarie 2014.

Mai multe detalii şi dezbateri pe această temă sunt programate pentru 21 februarie!

Banner-ARBIO-702x87

De-a lungul timpului, Ministerul Mediului a punctat faptul că responsabilitatea pentru închiderea depozitelor de deșeuri aparținea, în totalitate, autorităților locale, iar sancțiunile care ar fi impuse de la Bruxelles vor fi suportate de la bugetele locale.

Datele oficiale arată că, la ora actuală, un număr de 35 de județe dețin sisteme integrate pentru deșeuri, însă numai într-unul singur acesta și funcționează.

Share.

Lasă un comentariu