CE a aprobat 94 mil. euro pentru o unitate în cogenerare deținută de municipalitatea din Sofia

0

Bogdan Tudorache

Comisia Europeană a aprobat o finanțare de 94 de milioane de euro pentru o instalație de cogenerare de înaltă eficiență construită de Primăria din Sofia, Bulgaria, prin compania subsidiară Toplofikacia, care va genera energie termică de aproximativ 55 MW și electrică de 19 MW.

Aproape 180.000 de tone de deșeuri nereciclabile vor fi utilizate anual. Unitatea, investiție a Toplofikacia EAD, companie deținută majoritar de Primăria din Sofia, va fi conectată la rețeaua de încălzire din capitala Bulgariei. Construcția ar trebui să fie finalizată până la sfârșitul anului 2023, potrivit Novinite.com.

“Sprijinul european va ajuta Bulgaria să își atingă țintele de eficiență energetică și să contribuie la reducerea emisiilor de dioxid de carbon în conformitate cu obiectivele de mediu ale UE fără a denatura concurența”, a comentat comisarul UE pentru concurență, Margaret Westerger.

Fondurile CE sunt împărțite în două măsuri separate: o subvenție directă de aproximativ 90,8 milioane euro (aproximativ 177,6 milioane BGN), finanțată din fonduri structurale ale UE gestionate de Bulgaria și un împrumut acordat de municipalitatea direct către Toplofikacia EAD din Sofia, cu o dobândă preferențială, în valoare de aproximativ 3 milioane euro (aproximativ 5,8 milioane BGN).

Share.

Lasă un comentariu