CDR: Securitatea energetică a României poate fi periclitată de lipsa contractelor bilaterale

0

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) transmite un semnal de alarmă cu privire la importanţa deblocării cadrului legislativ pentru a stimula investiţiile în noi capacităţi de producere a energiei electrice prin asigurarea dreptului investitorilor de a semna contracte bancabile negociate pe termen lung, în afara pieţei centralizate.

CDR apreciază că prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 74/2020 s-a început procesul de aliniere şi concordanţă a legislaţiei primare din România cu prevederile Regulamentului (UE) 943/2019, obligatorii și direct aplicabile deja de la 1 ianuarie 2020.

Cu toate acestea, proiectul de lege (L321/2020) adoptat de Senatul României în data de 10 iunie 2020 şi înregistrat la Camera Deputaţilor pentru dezbatere şi adoptare abrogă această prevedere, în loc să o extindă necondiţionat la toţi participanţii la piaţa de energie electrică şi indiferent de anul punerii în funcţiune a capacităţilor de producţie, fapt ce creează un risc major de acutizare a blocajului din ultimii 8 ani, mai ales în condiţiile în care situaţia investiţiilor în sector este încă stagnantă.

”Deşi, în conformitate cu interpretarea ANRE a prevederilor Regulamentului (UE) 2019/943, prin ordin al preşedintelui ANRE se instituie acest drept, începând cu 1 aprilie 2020, cel puțin pentru toţi participanţii la piaţa de energie electrică care încheie astfel de contracte pentru perioadă de livrare mai mare de 1 an, în continuare suntem foarte îngrijoraţi de faptul că la nivel de Parlament nu există niciun fel de disponibilitate de a alinia şi corela prevederile Legii nr. 123/2012 cu cele ale Regulamentului (UE) 943/2019 în sensul acordării acestui drept tuturor participanţilor la piaţă şi fără alte îngrădiri legislative”, arată comunicatul CDR.

Practic, în ultimii ani investiţiile private în domeniul generării energiei electrice s-au diminuat dramatic.

Share.

Lasă un comentariu