C. Popescu: E foarte important pentru România să rămână o piață lichidă, cu un mecanism de preț corect

0

Bogdan Tudorache

România are nevoie de mai multe investiții în producție, altfel, riscă să devină pe termen lung un importator net de energie, susține Corina Popescu, director general, Electrica.

Deja în 2019 a existat un deficit pe balanța energiei electrice, importurile crescând peste nivelul exporturilor. ”Cred însă că a fost vorba de achiziții comerciale, fiindcă am pierdut din competitivitate”, spune Popescu, explicând că prețurile mari locale au determinat jucătorii să facă mai multe achiziții din import, mai ieftine.

Noua Directivă europeană 943 va introduce finalmente contractele bilaterale directe, mult așteptate de piață, însă Electrica va prefera tranzacțiile transparente, pe platforma OPCOM, pentru a asigura un preț de referință corect în piață. ”Mi se pare corect să folosim mecanismele de tranzacționare pe platformă, care reprezintă un mare avantaj în faromarea unui preț corect, a unui semnal de preț de referință corect”, spune Popescu, explicând că în cazul contractelor bilaterale detaliile de tranzacționare nu sunt întotdeauna transparente.

”E foarte important ca România să aibă o piață lichidă și un mecanism de formare a prețului corect”. În același timp, contractele bilaterale directe vor avea o importanță majoră în atragerea de noi investiții, a mai spus Popescu.

Share.

Lasă un comentariu