BVB a înregistrat o lichiditate de aproape trei ori mai mare după trecerea la statutul de Piaţă Emergentă

0

Tranzacţiile cu acţiunile companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au depăşit jumătate de miliard de euro în septembrie anul acesta, în creştere cu peste 260% atât faţă de luna august din 2020 cât şi faţă de septembrie anul trecut, în urma deciziei FTSE Russell privind promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă, începând cu 21 septembrie, 2020, a anunţat BVB. Lichiditatea medie zilnică a crescut în septembrie de 3,5 ori comparativ cu valoarea din august 2020 sau din septembrie 2019 şi a depăşit 25 de milioane de euro, conform News.ro.

”Promovarea propriu-zisă a României la statutul de Piaţă Emergentă, potrivit clasificării furnizorului global de indici FTSE Russell, a avut efecte imediate pe bursa de la Bucureşti. Începând cu 21 septembrie, România a devenit Piaţă Emergentă şi a fost inclusă în mai mulţi indici FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente, iar pe parcursul lunii septembrie piaţa de capital din România a reuşit mai mult decât o triplare a indicatorilor privind lichiditatea. Tranzacţiile cu acţiunile companiilor listate la Bursa de Valori București (BVB) au depăşit jumătate de miliard de euro luna trecută, ceea ce reprezintă o creştere cu peste 260% atât faţă de luna august a acestui an cât şi faţă de septembrie anul trecut, când a fost publicată decizia FTSE Russell prin care se anunţa promovarea României. Astfel, în septembrie, valoarea de tranzacţionare pe segmentul de acţiuni a fost de 2,7 miliarde lei, echivalentul a 556 milioane euro. Spre comparaţie, în august, acelaşi indicator afişa un nivel de 747 milioane lei sau 154 milioane euro, iar în septembrie 2019 arată 726 milioane lei sau 153 milioane euro”, informează BVB.

La nivelul primelor nouă luni din acest an, pe Bursa de Valori Bucureşti au avut loc tranzacţii cu acţiuni în valoare cumulată de 9,64 miliarde lei sau 2 miliarde euro. Aproape 28% din aceste tranzacţii au fost realizate numai în luna septembrie.

Lichiditatea reflectată prin prisma valorii medii zilnice de tranzacţionare s-a cifrat luna trecută la 123 milioane lei, echivalentul a 25,3 milioane euro. Comparativ cu luna anterioară, creşterea a fost de 245%, iar comparativ cu septembrie 2019 avansul a fost de 255%. Pe ansamblul primelor nouă luni, valoarea medie zilnică de tranzacţionare a depăşit 51,2 milioane lei sau 10,6 milioane euro.

„Promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă a fost incontestabil un moment istoric, care a avut ecouri puternice nu doar în comunitatea de business sau în rândul clasei politice, ci şi în rândul românilor obişnuiţi. Sunt convins că mult mai mulţi români au auzit acum de bursă şi sperăm să-i şi vedem făcând paşi spre investiţiile în valori mobiliare. Cifrele au întărit puternic semnificaţia aparte privind promovarea României la un nou statut. În acelaşi timp, este necesar să fim foarte tranşanţi: acesta este efectul vizibil imediat, însă este esenţial să avem aşteptări realiste şi să ţinem cont de contextul intern şi internațional în care trăim. Într-o lume în continuă schimbare, bursa se poziţionează ca un reper şi pilon esenţial de finanţare a economiei. Companiile româneşti au arătat în acest an, mai mult decât oricând, că au capacitatea şi determinarea de a a-şi adapta modelul de business, iar noi am demonstrat, prin intermediul bursei, că le putem facilita accesul la capitalul vital funcţionării chiar şi în condiţii de pandemie”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Două companii româneşti, Banca Transilvania (TLV) – cea mai tranzacţionată companie de la BVB – şi Nuclearelectrica (SNN) – companie listată la bursă în care statul român e acţionar majoritar – au îndeplinit criteriile necesare pentru a fi incluse, începând cu 21 septembrie, în indicii All-Cap dedicaţi Pieţelor Emergente potrivit clasificării furnizorului global de indici FTSE Russell.

Share.

Lasă un comentariu