Bulgaria intenționează să înființeze o companie de stat care să gestioneze stocarea și comerțul cu combustibili

0

Bulgaria intenționează să înființeze o companie de stat care să gestioneze rezervele de petrol și combustibil și să construiască stații de alimentare cu benzină în toată țara, pentru a stimula concurența și a asigura prețuri corecte pentru consumatori, a declarat guvernul.

Anunțul vine la câteva zile după ce parlamentul a votat o lege care înăsprește controalele fiscale asupra celei mai mari companii de combustibil din țară, Lukoil Bulgaria, potrivit Reuters.

Lukoil deține și operează singura rafinărie din Bulgaria, de 190.000 de barili pe zi, Neftochim Burgas și peste 220 de stații de alimentare.

De asemenea, controlează peste 78% din volumele totale care pot fi păstrate în depozitele de combustibil cu statut fiscal special – unde comercianții pot păstra combustibilul fără a plăti accize – acestea fiind plătite doar după ce combustibilul este vândut consumatorilor.

Ministrul Finanțelor, Vladislav Goranov, a declarat că noua companie petrolieră de stat va stimula concurența și se va asigura că prețurile combustibililor locali răspund mai rapid la scăderea prețului petrolului pe plan global.

“Nu este un secret faptul că de ani de zile prețurile cu amănuntul ale carburanților reprezintă o provocare pentru societatea noastră”, a declarat Goranov.

În aprilie, autoritatea bulgară pentru Concurență a deschis o anchetă prin care studiază prețurile afișate de 10 companii, după ce procurorii au constatat că prețurile la carburanți au scăzut cu o medie de numai 11% în martie, când prețul global al petrolului a scăzut cu aproximativ 47%.

Share.

Lasă un comentariu