Bulgaria cere Westinghouse să preia 49% din acțiunile uzinei de la Kozlodui

0

Cabinetul bulgar a cerut companiei nucleare americane Westinghouse Electric să accepte propunerea de extindere a centralei nucleare de la Kozlodui ca investitor strategic și acționar cu o participație de 49%, a declarat ministrul pentru energie, Temenuzhka Petkova.

Guvernul a cerut, de asemenea, Westinghouse să investească prin „finanțarea proiectului conform pachetului deținut” și apoi să rămână acționar cât mai mult timp posibil, potrivit The Sofia Globe.

Anul trecut, fosta administrație condusă de Plamen Oresharski a semnat un acord cu Westinghouse pentru construirea unui nou reactor de 1.000 MW la Kozlodui, cu un cost estimat de 5,3 miliarde de dolari.

Acordul a fost aprobat de guvern cu doar câteva zile înainte de demisie, iar actul trebuie să fie totuși aprobat de noul guvern. Termenul limită expiră la 31 martie, a spus Petkova, iar negocierile dintre guvern și Westinghouse vor continua.

Acordurile cu acționarii prevăd ca firma de proiect a noului reactor să fie deținută în proporție de 40% de uzina de la Kozlodui, care este deținută integral de stat, iar Westinghouse să preia 60%. Firma americană va furniza toate echipamentele de planificare, proiectare, inginerie și combustibilul.

Share.

Lasă un comentariu