Acasă » Electricitate » Bogdan Chirițoiu: 2017 – anul cel mai intens pentru Consiliul Concurenței

Bogdan Chirițoiu: 2017 – anul cel mai intens pentru Consiliul Concurenței

25 iulie 2017
Distribuţie
energynomics

Consiliul Concurenţei are cea mai intensă activitate în acest an, atât din punct de vedere al investigaţiilor derulate, cât şi al celor care se vor finaliza, spune preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, care adaugă că investighează în continuare situația exploziei prețurilor energiei electrice de la începutul acestui an.

”Anul 2017 este unul cu cea mai intensă activitate în Consiliu. Am declanşat nouă investigaţii, ceea ce e destul de mult. Este vorba de lucrări de infrastructură, unde suspectăm existenţa unor carteluri, altele sunt legate de tarifele privind conectarea la reţelele de gaze”, a subliniat Bogdan Chiriţoiu, conform News.ro.

Totodată, Chiriţoiu spune că în perioada următoare vor fi finalizate investigaţii la companii bănuite de trucarea unor licitaţii pentru lucrări de foraje pentru Transgaz şi Romgaz. De asemenea, el a declarat că tot în acest an va fi finalizată o investigaţie privind un posibil cartel la achiziţia de echipamente electrice de către Electrica.

”Avem multe mecanisme interne de asigurare a calităţii – orice investigaţie este verificată de mai multe echipe, avem nevoie de mandat judecătoresc pentru a face inspecţii, lucrăm foarte strâns cu Comisia Europeană – mai mult de jumătate din cazurile noastre trebuie să treacă şi pe la Bruxelles şi sunt supervizate de Comisia Europeană, ceea ce reduce mult riscurile de a face greşeli sau abuzuri”, spune Chiriţoiu.

În acelaşi timp, preşedintele autorităţii de concurenţă spune că în ultima vreme din ce în ce mai multe companii îşi recunosc vinovăţia, văzând dovezile din cadrul investigaţiilor. ”Procedura de recunoaştere a mers foarte bine în ultima vreme, din ce în ce mai multe companii îşi recunosc vinovăţia, analizându-şi comportamentul şi văzând ce dovezi avem în cadrul investigaţiilor”.

Anul trecut 93 de companii au recunoscut că au încălcat legea, din 120 de companii sancţionate. Amenda poate fi redusă cu până la 30% din nivelul de bază, dacă societăţile recunosc înainte de finalizarea investigaţiei, sau cu 20%, dacă își recunosc parţial vina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *