BNR stimulează economia printr-o nouă reducere a dobânzii

0

Bogdan Tudorache

Banca Națională a României (BNR) a anunțat o nouă reducere a ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an, de la 1,50 la sută pe an, într-o nouă încercare de a stimula economia și creditarea.

Astfel, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de joi, 15 ianuarie 2021, a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară începând cu data de 18 ianuarie 2021, reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an, de la 1,00 la sută pe an și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an de la 2,00 la sută pe an.

În schimb, BNR a decis să păstreze nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit, întrucât piața nu suferă de o lipsă de lichidități.

BNR a redus succesiv dobânda – cheie pe perioada pandemiei, pentru a stimula economia. Astfel, o primă reducere de 50 de puncte procentuale a avut loc în luna martie a anului precedent, după ce dobânda de politică monetară fusese păstrată constantă, din luna mai a anului 2018, la 2,50%. A urmat o nouă diminuare, în luna iunie, cu un increment mai mic, de doar 0,25%, la 1.75%, în august dobânda coborând din nou, la 1,50%.

Premierul Florin Cîțu a salutat, la rândul său, poziția BNR. “Veşti foarte bune pentru toată economia – dobânda de politică monetară a scăzut. Felicit BNR pentru decizia de a reduce dobânda de politică monetară de la 1,5% la 1,25%. Prin această decizie, Banca centrală confirmă scăderea inflaţiei pe termen mediu şi lung. În acelaşi timp, această decizie reprezintă dovada că politica fiscală în România nu mai este un factor destabilizator în economie”, a scris premierul, pe Facebook.

Share.

Lasă un comentariu