BERD va acorda asistență în elaborarea strategiei energetice naționale

1

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va oferi asistență tehnică Departamentului pentru Energie pentru elaborarea strategiei energetice naționale, potrivit unui comunicat al Departamentului.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a purtat discuții pe subiecte energetice, marți, la București, cu o delegație condusă de Riccardo Puliti, director general pentru Energie și Resurse Naturale al BERD și James Hyslop (foto), directorul BERD pentru România.

„În urma întâlnirii, oficialii au stabilit că România va beneficia de asistență tehnică din partea BERD în elaborarea strategiei energetice naționale. Cele două părți au mai discutat și despre politica Guvernului în domeniul regenerabilelor, precum și despre proiectele României de interconectare în domeniile gazelor naturale și energiei electrice”, se arată într-un comunicat citat de Agerpres.

Oficialii BERD au mai fost interesați și de situația listării companiilor de stat Electrica și Complexul Energetic Oltenia.

„Reprezentanții BERD împărtășesc principiile și viziunea ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, privind dezvoltarea coridorului Nord — Sud de gaze naturale”, mai spune comunicatul Departamentului.

Duminică, Nicolescu a spus la un post TV că un prim draft al strategiei energetice a României ar putea fi lansat spre dezbatere publică în septembrie-octombrie 2014.

„Este unul dintre lucrurile pe care mi le-am asumat și am început deja să lucrăm. Am lansat o dezbatere publică cu zece întrebări strategice extrem de importante: cum va fi consumul în următorii 10-20 de ani, cum va ajuta sectorul energetic la reindustrializarea țării sau la menținerea locurilor de muncă, la menținerea competitivității industriei românești.

”Este o strategie pe care eu o doresc adoptată și aprobată de toate forțele politice, pentru că va fi un proiect pe termen lung, care trebuie să aibă o aprobare politică, ține de siguranța națională. Independența sau securitatea energetică vor juca un rol cheie. Mi-aș dori să fiu gata să ofer spre dezbatere un prim draft al acestei strategii energetice în șase luni de la învestirea mea ca ministru al Energiei, deci undeva în septembrie-octombrie”, a explicat Răzvan Nicolescu.

Departamentul pentru Energie a demarat pe 12 martie consultarea publică în vederea elaborării noii strategii energetice a României, astfel încât aplicabilitatea noii strategii să aibă loc în intervalul 2014 — 2035.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

1 Comment

  1. Pai si cu PACTUL PENTRU ENERGIE lansat de academie in martie ca al 15-lea document de STRATEGIE ENERGETICA A ROMANIEI … cum ramane ??? L-am tras pe sfoara si de data asta pe premier ??? l-am pus sa se duca la Bruxwlles cu brasoave ??? Dar cu strategia asta ce o sa facem cand o sa observam ca niste naivi vor extrapola “CRESTEREA ECONOMICA DE 3.75% DE ANUL TRECUT “… Prevad ca si de data asta se va gasi vreun aiurit sa declare ca producem maculatura

Lasă un comentariu