BERD și UE sprijină întreprinderile inovatoare din Bulgaria, Letonia și România

0

BERD și UE au lansat un nou program de finanțare care sprijină investițiile în cercetare și inovare în rândul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) din Bulgaria, Letonia și România.

Lansat la un eveniment organizat la București astăzi, programul Horizon 2020 oferă până la 200 de IMM-uri selectate sprijin financiar și consultanță.

Finanțarea vizează aceste trei țări deoarece acestea au unele dintre cele mai scăzute scoruri din tabloul de bord al UE privind inovarea, care evaluează capacitățile și rezultatele inovării. Sprijinul pentru inovare reprezintă o oportunitate strategică de creștere pentru țările în tranziție, pentru trecerea la economiile bazate pe cunoaștere și cu emisii reduse de carbon.

Sprijinul va fi implementat prin următoarele trei canale:

  • În Bulgaria și România, sporirea competitivității inovatoare a IMM-urilor prin furnizarea de finanțare, servicii de consiliere și formare;
  • În România, liniile de credit ale BERD acordate instituțiilor financiare vor fi împrumutate IMM-urilor ce vor investi în inovare;
  • În toate cele trei țări, sprijinul pentru inovare ecologică prin intermediul asistenței tehnice și al granturilor de cofinanțare pentru proiectele cu IMM-uri finanțate direct de BERD. Acest canal este, de asemenea, susținut cu asistență tehnică din partea Fondului de Cooperare Tehnică TaiwanBusiness-EBRD.

Sub acest cadru, 20 de milioane de euro de finanțare UE sunt puse la dispoziție pentru eforturile BERD de a ajuta IMM-urile din Bulgaria, Letonia și România. În conformitate cu definiția UE, IMM-urile sunt companii care au o cifră de afaceri anuală mai mică de 50 de milioane de euro și mai puțin de 250 de angajați. Toate proiectele de mai sus finanțează și companiile medii (midcaps) definite în funcție de numărul de angajați, cu o limită de până la 3.000 de angajați.

Colaborarea BERD cu Orizont 2020 reflectă angajamentul Băncii de a construi economii competitive, reziliente și ecologice în regiunile în care funcționează. Până în prezent, Banca a investit aproximativ 3,9 miliarde euro în Bulgaria, 697 milioane euro în Letonia și peste 8,3 miliarde euro în România.

Share.

Lasă un comentariu