BERD participă la prima emisiune de obligaţiuni ipotecare din România cu 40 mil. euro

0

Pieţele de capital din România primesc un nou imbold prin lansarea obligaţiunilor ipotecare emise de către Alpha Bank. BERD a investit 40 de milioane de euro din totalul ofertei de 200 de milioane de euro.

Investiţia vine după ce cadrul legislativ privind obligaţiunile ipotecare din România a fost revizuit și aliniat cu cele mai bune practici din Uniunea Europeană, inițiativă sprijinită de BERD. Noul cadru legislativ va permite băncilor să emită obligaţiuni ipotecare pentru a accesa fonduri pe termen lung şi a-şi diversifica structura de finanţare.

Obligaţiunile ipotecare reprezintă un instrument important de finanţare al băncilor europene. Fiind garantate cu activele băncii emitente, obligaţiunile ipotecare sunt percepute ca investiţii cu risc scăzut. În valoare totală de peste 2,500 de miliarde de euro, reprezintă unul dintre cele mai mari segmente ale pieţei de obligaţiuni din UE.

Obligaţiunile ipotecare emise de Alpha Bank România sunt garantate de un portofoliu de ipoteci predominant rezidenţiale şi au o maturitate de cinci ani. Acestea vor fi listate pe bursele din Luxemburg şi Bucureşti. Prima tranşă a emisiunii de obligaţiuni ipotecare a primit rating-ul Baa2 din partea Moody’s.

Sergiu Oprescu, Preşedintele Executiv Alpha Bank România a declarat: “La aproape 18 ani de la lansarea primului împrumut ipotecar în 2001, Alpha Bank România deschide un nou capitol pe piaţa bancară din româneasca prin acest nou instrument de finanţare, demonstrând încă o data, dacă mai era cazul, abilitatea sa de a inova.”

Lucyna Stanczak-Wuczynska, Director BERD pentru Bănci UE, a declarat: “Ca urmare a succesului Alpha Bank, şi în contextul legislației îmbunătățite, sperăm să vedem emisiuni de obligaţiuni ipotecare şi din partea altor bănci româneşti. Mai multe emisiuni similare vor îmbunătăţi rezilienţa sistemului bancar românesc, contribuind de asemenea la creşterea creditării şi gradului de intermediere financiară.”

Participarea în astfel de emisiuni este unul din modurile prin care BERD sprijină sistemul bancar din România şi contribuie la dezvoltarea pieţei locale de capital.

La începutul acestui an, BERD a aprobat un nou program de investiţii în obligaţiuni de prim rang(negarantate şi garantate, inclusiv obligaţiuni ipotecare) emise de instituţiile financiare din România în valoare de 350 de milioane de euro. În trecut, Banca a investit 200 de milioane de euro în şase emisiuni de obligaţiuni ale băncilor româneşti.

BERD este unul din pricipalii investitori instituţionali din România, până în prezent investind peste 8,3 miliarde de euro, preponderent în sectorul privat. Numai în 2018 BERD a angajat peste 400 de milioane de euro în diverse sectoare ale economiei românești.

Share.

Lasă un comentariu