Bege: Eficiența energetică depinde și de educația consumatorilor

0

Atingerea unei eficiențe energetice nu necesită investiții grandioase în industrie sau în locuințele oamenilor, ci se poate obține prin schimbarea de către consumatorii casnici a obiceiurilor și comportamentelor de consum energetic, în contextul în care planeta este pe moarte, a declarat joi vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege.

“Cel mai important lucru în contextul eficienței energetice, mai ales la consumatorii casnici, e schimbarea mentalității și schimbarea percepției privind eficiența energetică, schimbarea unor obiceiuri pe care consumatorii casnici le au. (…) Vă întreb: câți de aici din sală stingeți de fiecare dată un bec când ieșiți din cameră? Câți dintre dumneavoastră opriți apa când vă spălați pe dinți?…Deci comportamentul trebuie schimbat în primul rând, și doar prin schimbarea comportamentului, fără să facem investiții grandioase, atât în industrie, cât și acasă la noi, se pot obține rezultate spectaculoase”, a afirmat vicepreședintele ANRE, citat de Agerpres.

”Când suntem la conferințe toată lumea vede avantajele, fiecare este convins că eficiența energetică este viitorul și trebuie să facem totul pentru eficiență, și când am ieșit din sala de conferință am uitat totul”, a menționat Zoltan Nagy-Bege, la o conferință.

Vicepreședintele ANRE a estimat că finanțarea prin intermediul Guvernului a consumatorilor casnici care nu au posibilități financiare va juca un rol important în atingerea de către România a țintelor de eficiență energetică pentru anul 2030.

Share.

Lasă un comentariu