Acasă » Electricitate » BCR are o expunere de 750 de milioane de euro în sectorul energetic

BCR are o expunere de 750 de milioane de euro în sectorul energetic

16 iunie 2019
Electricitate
Bogdan Tudorache

Sistemul financiar și băncile au încredere în sistemul energetic, iar BCR demonstrează acest lucru prin expunerea pe care o are în sistem, de peste 750 de milioane de euro, a declarat Ramona Kurko, Head of Energy&Utilities, Corporate Banking BCR, în cadrul Energy Strategy Summit 2019, un eveniment organizat de energynomics.ro.

”Expunerea noastră merge către toate segmentele sectorului energetic, de la petrol și gaze, la distribuție, transport și furnizare și nu numai. Acest tip de expunere este una tradițional strategică pentru BCR și o vedem ca una strategică în viitor. BCR, în afară de faptul că își dorește să facă un business lucrativ, așa cum vor toate băncile, vrea să contribuie la creșterea sănătoasă și sustenabilă a economiei. Angajamentul nostru, față de țară și regiune, ca Erste Group, este pentru creșterea prosperității regiunii. Erste Group împlinește anul acesta 200 de ani de existență. De aceea, întotdeauna noi decidem să ne implicăm într-o finanțare sau un sector nu numai pe criteriul financiar, ci ne punem și întrebarea dacă este lucrul corect pe care dorim să-l facem”, a spus Kurko.

Doar în primele patru luni ale anului 2019, BCR a semnat finanțări de peste 120 de milioane de euro cu companii din sectorul producției, distribuției și furnizării de electricitate și gaze.

”Dorim să vedem proiecte în continuare în sector, credem că este nevoie de ele. Sectorul bancar așteaptă de ceva ani proiecte majore pe care să le susțină. De asemenea, consider că o structură de finanțare a proiectelor care să facă un mix între capitalul propriu și finanțare este mai bună decât una simplă, inclusiv din perspectiva costului”.

Din discuțiile cu clienții s-au identificat două tipuri de strategii de diversificare. Una este de diversificare în sector, la nivel național, respectiv în vederea integrării, cum ar fi necesitatea operatorilor de pe piața gazelor de a se extinde în energie electrică sau a operatorilor clasici din piața de electricitate de a merge către resurse regenerabile, iar pe piața externă se are în calcul diversificarea business-ului principal. Aici un exemplu este cel al Transgaz, care a încercat să se extindă în Grecia și a semnat un contract de extindere în Republica Moldova.

”Dorim să vedem proiecte. Să nu uităm însă că distribuția și transportul au business-uri reglementate, iar creșterea sistemului trebuie să fie integrată… Ne dorim să avem proiecte și în Marea Neagră, există voință pentru susținerea acestor proiecte, la nivel local și regional”, a mai spus Kurko.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *