Acasă » Electricitate » Nuclear » Bavaria se opune planului de depozitare locală a deşeurilor nucleare

Bavaria se opune planului de depozitare locală a deşeurilor nucleare

29 iunie 2015
Electricitate
Bogdan Tudorache

Guvernul german a căzut de acord, împreună cu cele patru companii nucleare ale țării, asupra a patru depozite intermediare pentru deșeurile radioactive locale, în prezent depozitate în străinătate, dar unitatea federală Bavaria se opune deciziei centrale, conform EurActiv Germania.

„Transportul CASTOR (n.t. al unităţilor deşeurilor nucleare) reprezintă o încălcare a legii”, a declarat Horst Seehofer, prim-ministrul de stat al Bavariei. „Va trebui să discutăm acest fapt în cadrul coaliției”, a spus el, la o reuniune executivă a partidului său, Uniunea Creștin-Socială (CSU).

CSU este în prezent membru al guvernului de coaliție al Germaniei, care include, de asemenea, Uniunea Creștin Democrată a cancelarului Angela Merkel (CDU) și Partidul Social Democrat (SPD).

Pe 19 iunie, guvernul federal a prezentat un plan general pentru returnarea deșeurilor radioactive în Germania după operațiunile de reprocesare din Franța și Marea Britanie. Conform planului, 26 containere CASTOR (cask for storage and transport of radioactive material) vor fi distribuite în cadrul a patru situri de stocare intermediare din Germania.

Un astfel de sit care va primi un transport de containere este centrala nucleară Isar, în Niederbayern, în estul Bavariei. Alte deșeuri radioactive vor fi de asemenea trimise la Brokdorf, Philippsburg și Biblis. Ministrul Mediului, Barbara Hendricks, a elaborat punctele cheie ale planului în colaborare cu cele patru companii nucleare – E.ON, RWE, Vattenfall și EnBW.

Între timp, guvernele de stat care au membri din partidului Verzilor aflate în coaliţiile acestora au cerut ferm ca Bavaria, cel mai mare producător de deșeuri nucleare, să preia o parte din deșeurile radioactive. „Am convenit că vom hotărî toate problemele legate de Energiewende împreună. De s-a grăbit să ia aceste decizii(n.t. Barbara Hendricks), rămâne secretul ei”, spune Seehofer, adăugând că a notificat deja liderul SPD, Sigmar Gabriel, în acest sens.

Germania este obligată să ia înapoi deșeurile nucleare germane de la facilitățile de reprocesare Sellafield din Marea Britanie (21 unităţi) și de la La Hague din Franța (5 unităţi). Până acum nu s-a clarificat situaţia depozitării lor, după ce depozitul intermediar Gorleben a fost exclus. Hendricks susţine că a ales Brokdorf și Isar, împreună cu Philippsburg și Biblis, pentru că aceste amplasamente au fost cele mai potrivite în funcție de aspectele lor tehnice, juridice, legate de experienţă, precum şi din punct de vedere politic.

„Acest lucru permite o revenire treptată și punctuală a unităţilor CASTOR prin intermediul firmelor furnizoare de energie”, a spus Hendricks. În plus, este o condiție de corectitudine să fie distribuită povara consumului de energie nucleară în mod echilibrat între statele germane. Între timp, Verzii au acuzat de ipocrizie CSU.

„Ministrul Mediului Hendricks a preluat de drept inițiativa, după ce Bavaria a împiedicat consensul între guvernul federal și state, în 2013”, a declarat Sylvia Kotting-Uhl , purtătorul de cuvânt al CSU pe politică nucleară. „Astfel, vorbăria ipocrită din Munchen este complet nepotrivită. Bavaria a fost și este unul dintre cei mai mari producători de deșeuri atomice în Germania. Este deja demult trecut timpul în care Bavaria ar fi trebuit să-şi asume partea sa de responsabilitate.”

Deși propunerea lui Hendricks a fost prezentată în urmă cu aproape două săptămâni, nu a fost luată nici o decizie în ceea ce privește locația exactă. „Conceptul meu ar trebui să acționeze ca un etalon pentru companiile nucleare, cu privire la modul în care își pot îndeplini datoria legală de a lua înapoi și înmagazina deșeurile radioactive după reprocesarea lor în străinătate”, a explicat Hendricks la Berlin, după o discuție cu directorii centralelor nucleare.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *