Barometrul Securității Energetice: 21.5% din români susțin că sunt consumatori vulnerabili

0

A doua ediție a Barometrului Securității Energetice, lansată miercuri, relevă faptul că 21,5% din consumatori se consideră vulnerabili, prin prisma dificultăților în achitarea facturilor energetice.

La momentul efectuării sondajului, mai puțin de jumătate dintre români (48.8%) declarau că au auzit de faptul că piața de gaze naturale va fi liberalizată începând cu 1 iulie 2020, în timp ce 50.2% că nu au auzit. Doar 21.5% dintre români consideră că au informații suficiente cu privire la ce înseamnă și care sunt efectele liberalizării pieței de gaze, în timp ce 77.6% apreciază că nu au informații suficiente.

Totodată, 39.7% dintre respondenți declară că au auzit de faptul că piața de energie electrică va fi liberalizată începând cu 1 ianuarie 2021, iar 59.5% că nu cunosc subiectul. Circa 22.5% din totalul participanților la sondaj consideră că au informații suficiente cu privire la ce înseamnă și care sunt efectele liberalizării pieței de energie electrică, în timp ce 76.8% apreciază că nu au informații suficiente.

În același timp, 91,8% dintre români sunt de acord ca statul să susțină financiar extinderea rețelei de gaze naturale, pentru ca mai multe locuințe să aibă acces la această resursă naturală.

Circa 21.5% dintre români apreciază că ei înșiși sunt consumatori vulnerabili de energie deoarece au dificultăți în achitarea facturilor la energie electrică, termică sau gaze.

Totodată, peste trei sferturi dintre români (78.9%) sunt de acord cu exploatarea rezervelor de gaz natural din țărmul românesc al Mării Negre (în ușoară creștere față de 75.6% în septembrie 2019), în timp ce 16.7% își exprimă dezacordul.

”Românii susțin puternic extinderea rețelei de gaze naturale cu fonduri publice și consideră important și foarte important, într-o proporție de peste 90%, ca resursele de gaz de la Marea Neagră să fie folosite pentru extinderea alimentării cu gaz populației, în paralel cu reducerea importurilor. În acest sens, participanții la sondaj susțin în majorități foarte mari încurajarea de către stat a unor mari investiții private în sectorul energetic și deblocarea exploatărilor de gaze de la Marea Neagră,” a spus Remus Ștefureac, director INSCOP Research.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu