Acasă » Electricitate » Bani pentru interconexiunea electrică Republica Moldova-România

Bani pentru interconexiunea electrică Republica Moldova-România

27 septembrie 2019
Electricitate
energynomics

În urma unui împrumut inițial de 160 de milioane de euro acordat de BERD și Banca Europeană de Investiții – BEI în părți egale, Uniunea Europeană se alătură proiectului cu o subvenție de 40 de milioane de euro. Banca Mondială acordă un împrumut de 70 milioane de dolari.

Contribuția UE va cofinanța construcția unei stații de transformare back-to-back de 600 MW în Vulcănești. Împrumutul Băncii Mondiale va finanța construcția unei noi linii aeriene de înaltă tensiune de 400 kV între Vulcănești și capitala Chișinău, precum și extinderea și modernizarea stațiilor de înaltă tensiune asociate.

Interconexiunea este crucială pentru diversificarea resurselor electrice din Republica Moldova. În prezent, țara depinde de o singură centrală electrică pe bază de gaze naturale, petrol și cărbune și de importurile de electricitate din Ucraina pentru până la 80% din necesarul de energie electrică.

Legătura cu rețeaua electrică românească va spori considerabil stabilitatea și fiabilitatea resurselor de energie electricitate – o condiție prealabilă pentru o bună dezvoltare economică a țării. Diversificarea resurselor de energie electrică va crește concurența în piața de electricitate a Republicii Moldova, accesul la piața europeană generând beneficii economice atât pentru companii cât și pentru cetățeni. În cele din urmă, proiectul va deschide calea către integrarea Republicii Moldova în rețeaua electrică europeană, operată de Rețeaua Europeană de Operatori ai Sistemului de Transport pentru Electricitate.

Interconexiunea va fi construită de Moldelectrica, compania de stat de energie electrică din Republica Moldova, între 2019 și 2024.

Ministrul Finanțelor al Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, a precizat, citat de site-ul BERD, că finanțarea comună a fost gândită ca “un proiect ambițios și cuprinzător de dezvoltare energetică, al cărui obiectiv general este creșterea capacității și îmbunătățirea fiabilității sistemului de transport al energiei electrice în Republica Moldova”. “Sunt încântată să contribui la decizia strategică a guvernului Republicii Moldova privind interconectarea asincronă cu România, o soluție optimă pentru a rezolva problemele de securitate în aprovizionare.”

La rândul său, ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a adăugat: „Astăzi am mai făcut un pas în efortul nostru de a ajuta Republica Moldova să se conecteze la rețeaua de distribuție a energiei electrice a UE, ceea ce va contribui foarte mult la securitatea energetică a țării. Pe termen mediu, obiectivul este integrarea completă în rețeaua europeană de operatori de sisteme de transport pentru energie electrică. Este un proces lung, dar care merită efortul.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *