Băncile românești: Un moratoriu general al împrumuturilor ar putea slăbi sistemul

0

Băncile românești sunt hotărâte să ajute debitorii locali afectați de criza coronavirusului să facă față rambursărilor împrumuturilor lor, dar „moratorii generalizate” ar putea slăbi sistemul bancar, conform Asociației Române a Băncilor (ARB), citată de Reuters.

Guvernul a declarat că băncile ar putea permite amânarea rambursărilor lunare a împrumuturilor până la nouă luni pentru persoanele fizice și companiile afectate de epidemie.

“Economia are nevoie de soluții individualizate pentru clienți și recomandăm evitarea moratoriilor generalizate … care nu sunt calibrate corespunzător și care impun măsuri ‘universale’ pentru amânarea rambursărilor, chiar și până la 9 luni”, au declarat oficialii ARB și ai Consiliului Patronatelor Bancare CPBR.

“(Acest lucru) poate duce la o deteriorare gravă a lichidității în sistemul bancar, iar acest lucru nu rezolvă diversitatea situațiilor cu care se confruntă clienții”.

Datele oficiale au arătat că aproximativ jumătate de milion de solicitări de șomaj au fost depuse până acum de lucrătorii români la birourile de muncă ale guvernului de la începutul focarului de coronavirus, în martie.

Share.

Lasă un comentariu