Banca Mondială așteaptă o creștere economică de 4,5% în România

0

Economia României va înregistra un avans de 4,5% în 2018 și de 4,1% în 2019, față de o expansiune de 3,7% și, respectiv, 3,5%, previzionată în iunie, se arată în raportul “Global Economic Prospects”, publicat, marți, de Banca Mondială. De asemenea, instituția financiară internațională se așteaptă ca România să raporteze pentru 2017 o creștere a PIB-ului de 6,4%, față de 4,4%, previzionată în iunie.

Expansiunea ar urma să se atenueze în 2020, când economia României va înregistra un avans de 3,5%, se arată în raportul publicat de Banca Mondială, citat de Agerpres.

Instituția financiară internațională consideră că noi privatizări în Europa Centrală (unde sunt incluse România, Polonia, Ungaria și Bulgaria) reprezintă o oportunitate pentru sporirea productivității, în special dacă acestea sunt însoțite de îmbunătățirea managementului și a guvernanței corporatiste, de extinderea accesului la piețele internaționale și de buna funcționare a cadrului legal și instituțional. Pe lângă privatizări, există oportunități importante pentru întărirea guvernanței și, prin urmare, a productivității întreprinderilor de stat, ilustrate de eforturile făcute de România și Macedonia, mai scrie în raportul publicat de Banca Mondială.

În România, mai multe întreprinderi de stat au fost depolitizate, iar Consiliile lor de Administrație au fost profesionalizate, în perioada 2013 – 2016. De asemenea, România a adoptat în 2016 Legea guvernanței întreprinderilor de stat, care îmbunătățește criteriile pentru selectarea și evaluarea șefilor întreprinderilor de stat și introduce monitorizarea performanței pentru alți directori.

Totuși, implementarea legii este rămasă în urmă și rezistența la schimbări este semnificativă, avertizează Banca Mondială.

Încetinirea graduală a expansiunii economiei UE va afecta avansul exporturilor în regiune, în special în Europa Centrală, unde PIB-ul ar urma să încetinească, de la 4,7%, previzionat pentru 2017, la 3,2% în 2020, pe fondul atenuării creșterii în Ungaria, Polonia și România.

Share.

Lasă un comentariu