Badea, Hidroelectrica: Liberalizarea pieței ar trebui făcută cât mai urgent

0

Rezerva Hidroelectrica pentru această iarnă în lacuri depășește 71% și este superioară celei din 2018, susține Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica. Astfel, vor putea fi asigurate din rezerve 2,25 TWh pe parcursul iernii, față de 1,97 TWh anul trecut.

El susține că piața trebuie liberalizată cât mai repede, altfel, unii jucători vor fi avantajați. ”Hidroelectrica vinde energie ieftin, cu 255 lei per MWh. Dacă am trece tot segmentul reglementat în piața concurențială nu ar crește prețurile… De ce a fost nevoie să ne întoarcem cu zeci de ani în urmă? Cine a câștigat din aceste chestiuni? Așteptăm răspuns”, a comentat Badea. ”Sunt extrem de îngrijorat… Hidroelectrica și Nuclearelectrica va trebui să suporte tot consumul reglementat… nu se știe în ce proporții”.

El a explicat că, în cazul în care Hidroelectrica va fi împinsă la supracapacitate, ar fi nevoită să cumpere de pe piață la preț mai mare și să vândă subvenționat la preț mic, în avantajul anumitor jucători.

El a afirmat că Hidroelectrica va ataca ”cu toate mijloacele legale” ordinul ANRE prin care i s-ar cere să suporte, împreună cu Nuclearelectrica, toată piața reglementată. ”De la 1 ianuarie Hidroelectrica poate prelua toți consumatorii din reglementat… Putem să vă asigurăm că nu vor crește prețurile”.

El a mai spus că Apele Române au luat o măsură cel puțin controversată, de majorare a tarifelor apei uzinate, costurile companiei Hidroelectrica crescând de la 334 la 410 milioane lei (+23%). ”Ni se cresc toate costurile”.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu