Acasă » Petrol și Gaze » Azerbaidjan – speranţa Europei pentru independenţa faţă de Rusia – importă gaze naturale pentru consumul propriu

Azerbaidjan – speranţa Europei pentru independenţa faţă de Rusia – importă gaze naturale pentru consumul propriu

27 februarie 2017
Consumatori
energynomics

Azerbaidjan, considerat unul dintre viitorii furnizori de gaze ai Europei, se confruntă în prezent cu dificultăţi în acoperirea necesarului pe piaţa internă, anunţă Reuters. Conform datelor oficiale, Azerbaidjanul consumă anual aproximativ 12 miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar în 2016 a avut un deficit de aproximativ 1,4 miliarde de metri cubi.

Fostă republică sovietică, Azerbaidjan deține unul din cele mai mari câmpuri gazeifere din lume – Shah Deniz, dar în prezent este nevoită să recurgă la importuri pentru a acoperi necesarul intern. Potrivit reprezentanților SOCAR, la finalul anului trecut, compania energetică de stat a trebuit să importe gaze din Iran, dar Reuters citează două surse anonime potrivit cărora, în realitate, gazele naturale ar fi venit din Turkmenistan, iar livrările au fost întrerupte în urma unei dispute de prețuri între Iran și Turkmenistan.

Dificultăţile în aprovizionare survin în contextul în care construcția conductei care ar urma să livreze gaz din Azerbaidjan în Grecia, Italia, Turcia și în alte state europene a avansat considerabil. Statele europene care vor să își reducă dependența faţă de gazul rusesc aşteaptă primele livrări peste patru ani. Cea de-a doua fază de dezvoltare a zăcământului Shah Deniz ar urma să producă 16 miliarde metri cubi pe an începând din 2020. Azerbaidjanul a vândut deja în avans această producție, iar o renegociere a acordului este exclusă, consideră analistul Ilham Shaban.

Președintele azer Ilham Aliyev se confruntă cu o depreciere semnificativă a monedei naționale (manat, n.r.) şi se străduieşte să mențină un echilibru fragil între Rusia și Occident. În luna ianuarie a acestui an, SOCAR a majorat preţul la gaze pentru consumatorii casnici din Azerbaidjan, care deja plătesc mai mult pentru produse alimentare de bază pentru că multe dintre aceste produse sunt importate. Unul din vicepreşedinţii SOCAR, Suleiman Gasymov, a avertizat că este posibil să fie decise şi alte majorări. ”Dacă manatul va continua să scadă, SOCAR va fi nevoit să revizuiască prețul gazelor”, a afirmat Gasymov.

Un alt vicepreședinte de la SOCAR, Khoshbakht Usifzade, a declarat pentru Reuters că în luna decembrie 2016 Azerbaidjanul a început să importe aproximativ 2-4 milioane metri cubi de gaze pe zi din Iran, astfel că importurile totale pe anul trecut s-au ridicat la 286 milioane metri cubi. Atât oficialii, cât și experții au refuzat să facă prognoze cu privire la posibilitatea ca în acest an Azerbaidjanul să se confrunte din nou cu deficiențe în aprovizionarea cu gaze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *